V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne HL/2017/27

Z Multimediaexpo.cz

Vítejte v systému GeoWorks verze 1.2

GeoWorks Ensemble, známý také jako GEOS, PC/GEOS nebo NewDeal Office, je v mnoha ohledech unikátní operační prostředí, grafické uživatelské rozhraní a současně kancelářský balík.

První verze systému GEOSu se objevila již v roce 1990. Byla subtilní, výkonná a v mnoha ohledech pozoruhodně progresivní (design, preemptivní multitasking). Měla však jednu výraznou marketingovou nevýhodu. Na trh se totiž dostala současně s "úžasně stabilními" Windows 3.0. GeoWorks verze 2.0, který se objevil v závěru roku 1993, bohužel opět zůstal na delší dobu v temném stínu nastupujících Windows 3.1x. Autorská firma se proto rozhodla optimalizovat svůj systém pro mobilní a celulární komunikační zařízení (inteligentní telefony), což GeoWorks verze 3.0 konečně přineslo uznání a dobrou pozici na trhu.

GEOS má mimořádně malé nároky na konfiguraci počítače.Uživatelské prostředí GEOSu má mnohem blíže k unixovému Motifu než k Windows 95. Vlastní prostředí, jenž funguje důsledně ve 3D, má vůči ostatním grafickým systémům tři překvapivé vlastnosti. Prvním překvapením je plovoucí Expres-menu obsahující často používané a užitečné činnosti (utility). Druhým překvapením je tlačítko pro přišpendlení aplikačního menu. Tlačítko umožňuje "vytrhnout" aplikační menu z hlavní nabídky tak, že z menu se stane samostatné okno, které si můžeme přemístit na libovolné místo. Posledním překvapením je systémový adresář Příslušenství, který oceníte hlavně při používání drobných aplikací.

Jednou z nejdůležitějších základních GEOS aplikací je GeoManager, který řídí práci systému. GeoManager v sobě sdružuje funkce programového i souborového manažeru.