V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2009/11

Z Multimediaexpo.cz


Eugene Cernan (Gemini 9).jpg

Eugene Andrew „Gene“ Cernan (* 14. března 1934) je bývalý americký astronaut česko-slovenského původu.

První let z mysu Canaveral absolvoval v roce 1966 na palubě Gemini 9. Spolu s ním letěl velitel letu Thomas Stafford. Na oběžné dráze se přiblížili k cílovému tělesu Agena 9, plánované spojení se však kvůli poruše Ageny nepodařilo uskutečnit. Přistáli po třech dnech letu na hladině Atlantického oceánu.

Podruhé vyletěl na kosmické lodi Apollo 10 v květnu 1969. Na lodi s ním letěl opět Stafford a jako třetí člen posádky John Young. Poslední prověrka před přistáním lidí na Měsíci, kolem Měsíce 31 obletů, poté návrat na Zemi po 8 dnech letu.

Třetí let s Apollo 17 opět startoval z mysu Canaveral a v šesté expedici byli spolu s ním Ronald Evans a Harrison Schmitt. Zatímco Evans zůstal na oběžné dráze, Cernan s Schmittem na Měsíci přistáli a vystoupili na něj, Cernan jako 11, Schmitt 12 člověk ze Země. Cernan po dalších výstupech byl poslední člověk na povrchu Měsíce. V pořádku se všichni vrátili na Zemi, přistání po 12 dnech strávených ve vesmíru na hladině Tichého oceánu.

Na oba lety Apolla sebou vzal československou vlajku, kterou při své neoficiální a utajované návštěvě Československa v roce 1974 předal řediteli Astronomického ústavu v Ondřejově.

26. října 2001 navštívil Česko na pozvání náčelníka generálního štábu Armády České republiky Jiřího Šedivého spolu s dalším astronautem s českými předky – Johnem Blahou. Dne 29. října 2001 podnikl Cernan v doprovodu prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka let armádním vrtulníkem do Bernartic u Milevska v okrese Písek, odkud pocházel jeho dědeček.