V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2009/25

Z Multimediaexpo.cz


AlanisMorissette.jpg

Alanis Nadine Morissette (* 1. červen 1974) je velmi úspěšná kanadsko-americká zpěvačka, textařka, skladatelka, hudební producentka a občas i herečka.

Její kariéra začala v mládí, kdy natočila dvě taneční alba Alanis (1991) a Now Is the Time (1992), obě desky byly vydány společností MCA Records.

Její život však nešel pouze úspěch za úspěchem. Od svých 14-ti do 18-ti let prodělala anorexii a bulimii, čemuž negativně přispělo profesionální vytížení a tvrdé manažerské požadavky při nahrávání prvního alba. V 17-ti letech se z nemoci úspěšně vyléčila.

Po dostudování střední školy se Alanis přestěhovala nejdřív do Toronta, poté do Los Angeles v rámci usilovného hledání kvalitního skladatele a producenta. Její průzkum ji zavedl až ke Glenu Ballardovi. Hned jakmile se potkali, začali kreativně experimentovat. Ballard povzbuzoval Alanis k výraznějšímu vyjadřování svých emocí. V roce 1995 podepsala smlouvu s Maverick Records.

Maverick Records vydali Jagged Little Pill jako mezinárodní debutové album Alanis Morissette. Už před vydáním očekávalo studio úspěch, ale zdaleka ne takový, jaký přišel. První singl z této desky „You Oughta Know“ okamžitě vylétl na přední místa světových hitparád následován hity „All I really Want“ a „Hand in My Pocket“. To nejlepší však přišlo až potom, a to byla její celoživotně nejúspěšnější píseň „Ironic“. Dalšími hity byly skladby jako „You Learn“ nebo „Head over Feet“. Album se stalo bestsellerem, prodalo se ho až 40 miliónů kopií po celém světě a stalo se tak nejprodávanějším debutovým albem na světě !

Úspěch Alanis prospěl novým zpěvákům a skupinám jako Avril Lavigne nebo Pink. V roce 1996 získala Alanis 6 ocenění Juno: konkrétně za album roku, singl roku, nejlepší rokové album, zpěvačka roku, skladatelka roku a 4 ocenění Grammy za nejlepší rockovou píseň („You oughta Know“), nejlepší rockové album, album roku a nejlepší zpěvačka. Dále v roce 1997 vyhrála cenu Grammy, za nejlepší píseň roku („Ironic“) a v roce 1998 za nejlepší hudební video...