Šablona:Článek týdne/2010/31

Z Multimediaexpo.cz

HazaOfra01.jpg

Ofra Haza (* 19. listopadu 1957, † 23. února 2000) byla slavná izraelská herečka a zpěvačka.

Stala se mezinárodně uznávanou zpěvačkou, předmětem pýchy především Izraelců jemenského původu. Její hlas byl označován jako dokonalý mezzosoprán, schopný bezproblémového přechodu mezi různými styly a s obrovským rozsahem. Díky své lásce k jemenské židovské kultuře se Ofra Haza rychle stala miláčkem širokého publika Středního východu. Mnoho z jejích fanoušků ji vnímalo jako most mezi izraelským a arabským světem. Lásku publika si dokázala udržet, i když její hvězda stoupala a Ofra Haza přecházela i k více komerčnímu stylu zpívání. Během své kariéry nasbírala mnoho platinových a zlatých desek.

Její první album s názvem Al Ahavot Shelanu (Naše láska) bylo vydáno v roce 1980 a mnoho písní z něho se stalo velkými hity. Ofra Haza byla v Izraeli čtyřikrát po sobě zvolena umělkyní roku a to v letech 19801983. Později v roce 1983 vydala album Shirey Moledet, což byla sbírka jejích interpretací známých izraelských folkových písní. Ohlas na ně byl ohromný. V roce 1983 zazářila Ofřina hvězda ještě o něco víc. Na soutěži Eurovision Song Contest v Lucembursku upoutala písní Chai (Živý) a umístila se na druhém místě. Její popularita v Izraeli už neznala mezí. Album Chai, které vydala v roce 1983 se stalo jejím do té doby nejprodávanějším albem a tiutlní píseň byla zvolena písní roku.

V roce 1997 přežila Ofra Haza pád letadla na izraelsko-jordánské hranici.

Nové album Ofra Haza 1997 obsahovalo píseň Show Me (Ukaž mi) a přepracovanou píseň Im Nin'Alu 2000. Největší mezinárodní uznání jí přineslo právě Im Nin'Alu převzaté z alba Shaday (1988), které vyhrálo ocenění New Music Award za nejlepší mezinárodní album roku. Zmíněná píseň se dostala na vrchol evropských hitparád na dva týdny a stala se častou písní kanálů MTV v celé Evropě. Po dobu následujících dvou let byla tato píseň neustále znovu vydávána a remixována. Krátce se také objevila mezi 40 nejhranějšími písněmi ve Velké Británii a stala se oblíbenou taneční písní po celé Evropě a USA...