Dima Bilan

Z Multimediaexpo.cz

Dima Bilan (květen 2007)
Dima Bilan během prvního semi-finálového kola na Eurovision Song Contest 2008

Dima Bilan, vlastním jménem Viktor Nikolajevič Belan (azbukou: Виктор Николаевич Белан), (* 24. prosince 1981, Usť-Džeguta, Karačajsko-Čerkesko) je ruský popový zpěvák karačajsko-ruského původu a jednoznačný vítěz Velké ceny Eurovize 2008.

Dima reprezentoval Rusko už na Eurovizi 2006 s písní Never Let You Go a skončil jako druhý. Vítězem Eurovize se stal až o dva roky později (2008). Některé z jeho písní se dostali v ruských hudebních žebříčkách na vrchol a od roku 2007 si vytváří mezinárodní kariéru.

Obsah

2007

V únoru 2007 začal Bilan nahrávat svoje první mezinárodní album v angličtině v Los Angeles a ve Filadelfii (USA). Přitom spolupracoval se známým americkým zpěvákem i hudebním producentem Timbalandem a jeho produkčním týmem. Navíc jedna z nových písní byla vytvořena jako duet s kanadskou zpěvačkou – Nelly Furtado.

2008

V roce 2008 má Bilan v plánu vypustit na globální hudební trh 3 alba - ruské, anglické a španělské.

V přímém televizním přenosu, který večer 24. května 2008 přenášela i Česká televize, se Dima Bilan s písní Believe stal jasným vítězem Velké ceny Eurovize 2008, když získal dohromady 272 bodů ! Na vítězné písní se také přímo podílel ruský krasobruslař a trojnásobný mistr světa – Jevgenij Pljuščenko.

Diskografie

Alba

  • 2003 – Я ночной хулиган (Sem noční chuligán)
  • 2004 – На берегу неба (Na břehu nebe)
  • 2006 – Время-река (Řeka času)
  • 2008 – Против Правил (Proti pravidlům)
  • 2008 – (Nové anglické album)
  • 2008 – (Nové španělské album)

Písně

  • 2003Я ночной хулиган (Sem noční chuligán)
  • 2005Ты должна рядом быть (Mohla by si být u mne); v angličtině nahráno jako "Not That Simple" (#2 v ruských hudebních žebříčkách)
  • 2005 – Как хотел я (Jak sem chtěl) (#2 v ruských hudebních žebříčkách)
  • 2005 – Я тебя помню (Pamatuji si tě) (#18 v ruských hudebních žebříčkách)
  • 2006Это была любовь (Byla to láska) (#1 v ruských hudebních žebříčkách)
  • 2006 – Never Let You Go (#3 v ruských hudebních žebříčkách)
  • 2006 – Невозможное возможно (Nemožné je možné); v angličtině nahráno jako "Lady Flame" (#1 v ruských hudebních žebříčkách)
  • 2007Время река (Čas je řeka); nahrané v angličtine ako "See What I See" (#2 v ruských hudebních žebříčkách)
  • 2007Number One Fan (producent: Timbaland) (#1 v ruských hudebních žebříčkách)
  • 2007 – Горе-зима (Zima je smutek)
  • 2008Believe (Producent: Jim Beanz, Eurovize 2008)

YouTube

Dima Bilan – Believe (Russia Eurovision 2008 Winner)
Дима Билан – Я просто люблю тебя (rusky)


Externí odkazy


Flickr.com nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Dima Bilan
200 sociálních sítí a dalších služeb (připojte se)