Omrzliny

Z Multimediaexpo.cz

Omrzliny – rozvoj puchýřů
Anglický horolezec Nigel Vardy zachráněný po silně nepovedeném výstupu na horu na Aljašce (1999)

Omrzliny je druh poranění organismu, které vzniká působením nízkých teplot na kůži a podkoží. Místa náchylná k tvorbě omrzlin jsou končetiny, především prsty, nos a uši, díky menšímu objemu a tedy náchylnosti k rychlejšímu prochladnutí. Během omrzlin organismus postupně ztrácí v končetinách cit, pak dochází k poškození tkáně a může to skončit až ztrátou poškozené končetiny. Omrzliny se dělí na jednotlivé stupně v závislosti na síle poškození. Od lehkých omrzlin, které nejsou příliš nebezpečné a projevují se jen znecitlivěním prstů až po těžké omrzliny, kdy hrozí zčernání a odumření tkáně.

Příčiny tvorby omrzlin

Omrzliny se tvoří jako reakce organismu na vystavení nevhodných životních podmínek, kdy dochází ke ztrátě tepla a prochladnutí organismu. Základním předpokladem pro jejich vznik je tedy nižší teplota okolí, než je teplota organismu. U člověka je to teplota pod 15° C (59° F), ale většinou musí být mnohem nižší a to pod 4°C. Urychlujícím faktorem je působení větru, který rychle odstraňuje okolo těla teplý vzduch a rychleji ochlazuje organismus, čímž zrychluje jejich vznik. Podobně funguje i vlhkost, která opět snižuje snadno teplotu organismu. V některých případech je za vznikem omrzlin špatné prokrvení tkáně, které může být vrozeného původu a nebo může být uměle sníženo jako například některými léky (beta blokátory), či nemocemi jako cukrovka, ale také například kouřením.

Příznaky

První příznaky vzniku omrzlin jsou snižování citlivosti kůže a změna její barvy ze zdravě růžové na bílou. Další příznaky se vyvíjejí postupně, rozlišení na stupně není z počátku možné. Tkáň se začíná nenávratně poškozovat až nakonec odumře. Pokud by bylo působení mrazu vystaveno celé tělo, dojde k jeho třasu a nakonec upadne organismus do šoku a umírá.

První pomoc

Lehké omrzliny se dají poměrně snadno léčit a organismus je schopen je zcela uzdravit. První pomoc by se měla provádět koordinovaně a za dodržování základních zásad. Postižená část by měla být dána to prostředí, kde teplota bude lehce nad 15°C, ale nikoliv do vysoké teploty. Lehké omrzliny se léčí postupnou aklimatizací, pozvolným ohříváním či případně vložením končetiny do vlažné vody. V případě, že není možné umístit končetinu do teplého místa, lze končetinu zahřívat kontaktem s teplejší částí těla jako je například klín, či podpaždí. Je nutno se vyvarovat opakovanému omrznutí rozehřátých končetin, jelikož by došlo k jejich většímu poškození. Je třeba zvážit riziko a případně ponechat omrzliny bez ohřívání. Rozhodně se nedoporučuje postižená místa třít či masírovat, či vkládat končetiny ke zdroji silného, sálavého tepla jako je oheň, kamna, ohřívací polštářky, fén. Na necitlivé kůži totiž vznikají snadno hluboké popáleniny. Nedoporučuje se propichování puchýřů.


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Omrzliny