Paprička habanero

Z Multimediaexpo.cz


Paprička habanero (Capsicum chinense Jacquin) (původ slova ze španělského Havana) je jednou z nejpálivějších paprik (vůbec nejpálivěší paprikou (Capsicum) je indická naga jolokia). Nezralé habaneros jsou zelené, ale v průběhu zrání svou barvu mění. Nejběžnější barvy papričky jsou oranžová a červené, ale i bílá, hnědá a růžová jsou také občas k vidění. Typická zralá habanero je 2-6cm velká. Většina papriček habanero dosahuje pálivosti 200 000 – 300 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU). Pro srovnání kajenský pepř má 30 000-50 000 SHU a pepřový sprej někde okolo 5 300 000 SHU. Původ papriček je pravděpodobně na Kubě, odkud se paprička dostala na Yucatán, kde se jí dnes ročně sklidí zhruba 1,500 tun. Dalšími místy kde se ve větším množství pěstuje jsou, Belize, Kostarika a některé státy USA (Texas, Idaho a Kalifornie). Pálivost papričky a jejich delikátní chuť z ní dělají velmi populární přísadu omáček a jídel.

Pěstování habanera

Habaneru se dobře daří v teplém klimatu, avšak příliš slunce může škodit listům rostliny. Jako u všech paprik habaneru se daří v oblastech s dostatkem slunce a půdou o kyselosti 5-6 pH. Rostlinky se doporučují zalévat jen když je velké sucho. Přílišné zalévání papriček způsobuje jejich hořkost, která je nežádoucí. Papričky habaneros se dají dobře pěstovat ve skleníku. Rostlinu lze zařadit mezi trvalky což znamená, že při správné péči může plodit i několik let. V tropickém a subtropickém prostředí, dokud jsou podmínky příznivé, habanero plodí průběžně po celý rok. V Česku musíme počítat s tím, že vypěstované papričky nedosáhnou takové pálivosti jako v oblastech s teplejším klimatem.

Externí odkazy

  • Chile Head – databáze paprik a papriček (anglicky)


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Capsicum chinense