Patizon

Z Multimediaexpo.cz

Dužina patizonu

Patizon (Cucurbita pepo) je tykvovitá zelenina, kterou lze upravovat mnoha způsoby. Plody patizonu jsou druhem dýně, podobné cuketám, ale tvarem podobné zploštělému bílému či oranžovému disku. Dužina je spíše moučná, k přímé konzumaci jsou lepší patizony dozrálé. Lze je jíst i se semeny a slupkou. Patizonů je řada barvou i tvarem odlišných druhů.

Obsah

Pěstování

Pěstují se ze semen setých brzy z jara do vlhké půdy. Mají se přihnojovat nejlépe kompostem, lze i umělými hnojivy. Vegetační doba je 70 dní. Je lépe sklízet plody nedozrálé, pak vydrží delší skladování.

Vhodné úpravy

Patizony jsou upravitelné mnoha způsoby. Vaří se v páře či ve vodě, dusí, smaží i pečou. [1] Patizony se mohou také nakládat do sladkokyselého nálevu. Velmi zajímavou delikatesou jsou malé nakládané patizonky.

Patizon UFO

Reference

  1. Kuchařské suroviny a přísady – Pocket Encyklopedia of Cooks Ingredients. Praha : Slavart, 1996. ISBN 80-85871-93-9. Kapitola Tykvovité, s. 23.  

Externí odkazy


Zelenina

Bob • Brambory • Brokolice • Celer • Cibule • Cuketa • Černý kořen • Česnek • Dýně • Hlávkový salát • Chřest • Kapusta • Kedlubna • Křen • Květák • Lilek • Meloun • Mrkev • Okurka • Paprika • Pastinák • Patizon • Petržel • Pórek • Rajče • Romanesco • Růžičková kapusta • Ředkev • Ředkvička • Špenát • Tuřín • Vodnice • Zelí (čínskéhlávkovépekingské)