Plate lunch

Z Multimediaexpo.cz

Plate lunch s rýží, nudlemi, těstovinovým salátem a loko moko (steak s volským okem)
Plate lunch s rýží, těstovinovým salátem, kalua a smaženou rybou
Platen lunch s rýží, laulau, lomi lososem a kalua
Japonský Plate lunch (2010)

Plate lunch [pleit lanč] (havajsky: pā mea ʻai[p 1] [1] ) je anglický výraz který by se dal do češtiny jednoduše přeložit jako "talíř s obědem". Jedná se o způsob stravování typický pro Havaj. Plate lunch představuje směs různých jídel typických pro obyvatelé Havajských ostrovů – domorodé obyvatelstvo a přistěhovalce z Asie, Ameriky a Evropy.

Obsah

Složení

Základní jídla

Základem každého talíře je nejčastěji kopeček rýže (asijský vliv) a těstovinový salát (americký vliv) připravený z makarónů, majonézy, cibule a celeru. K nim se přidávají další jídla. [2]

Přílohy

K typickým jídlům doplňujícím základní suroviny plate lunch například patří:

Americký vliv

Filipínský vliv

Japonský vliv

Korejský vliv

  • Galbi - grilovaná a marinovaná hovězí žebra. [2]
  • Jeon - omeleta se zeleninou, mořskými plody nebo masem.

Tradiční havajský vliv

Poznámky

  1. Toto jídlo je běžně nazýváno "plate lunch" i domorodými Havajci. Jen zřídka se používá havajský výraz.

Reference

  1. WIGHT, Kahikāhealani. Illustrated Hawaiian Dictionary. [s.l.] : Bess Press, 2005. ISBN ISBN 1-57306-239-1. (anglicky) 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 STEINHAUER, Jennifer. Carbo-Loading, Hawaiian Style [online]. Honolulu, Hawaii : The New York Times, 2008-11-12, [cit. 2011-06-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Plate lunch