Roubování

Z Multimediaexpo.cz

roubování třešně

Roubování jsou spolu s očkováním druhem štěpování, vegetativního rozmnožování. Jedná se o způsob zušlechťování ovocných a okrasných rostlin (zpravidla stromů). Různé druhy roubování využíváme například u vinné révy a keřů, polodřevitých květin a zeleniny, jako způsob vegetativního množení kultivarů, k získání potřebných vlastností rostliny, nebo k množení druhů, které by jinak nebylo možné pěstovat.

Popis

Roubování spočívá v přenesení – části rostliny (roubu) na jinou rostlinu (podnož) – a jejich funkční spojení (srůstem). Původní rostlina obvykle zajišťuje přísun živin (kořenová část) , naroubovaná část rodí ovoce, popř. vytváří nadzemní část (např. habitus) požadovaných vlastností.

Vzdálenou obdobou roubování u živočichů je transplantace.

Zvláštnosti

  • Někdy se používá mezištěpování, kdy jedna rostlina tvoří kořeny, druhá kmen a třetí korunu stromu (jabloň Ontario).
  • Roubovat lze i přímo na kořeny.
  • Barevné druhy kaktusů musíme také roubovat na podnož.