Zelenina

Z Multimediaexpo.cz

Zelenina

Jako zelenina jsou označovány jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. V některých případech též části (pokud jsou různé od plodů) víceletých rostlin. Mezi zeleninu ale nepatří plodiny s přesnějším zařazením (obilniny, luštěniny), zvláště ty, které jsou pěstovány pro semeno.

Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Některé její druhy se využívají i jako koření. Mnohé jiné druhy zeleniny jsou pak předmětem sporů, zda jde o ovoce, nebo zeleninu (například rajče, někdy banán apod.). Za zeleninu se obecně považuje rostlina bylinného charakteru, která se převážně dá konzumovat celá nebo z větší části (až na výjimky). Za ovoce se považují většinou plody víceletých rostlin (stromů, keřů, polokeřů či jahodníku). U ovocných druhů je předpoklad vytrvalosti a opakování produkce plodů. Názvy pro zeleninu se někdy v jednotlivých jazycích krajově liší (např. zelí, kapusta v češtině; Kohl je v němčině jak zelí (zkrácenina za Weißkohl), tak kapusta (Grünkohl)).[1]

Nejdůležitější druhy zeleniny

Brokolice (čistý řez)
Zralé plody kukuřice

Zelenina se rozděluje do několika skupin:

nejčastěji podle částí rostliny, pro které je především pěstována
další skupiny

Související články

Reference

  1. Deutsches Universalwörterbuch, 5. Aufl. Mannheim 2003 [CD-ROM], heslo Kohl


Flickr.com nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Zelenina
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Zelenina
Zelenina

Bob • Brambory • Brokolice • Celer • Cibule • Cuketa • Černý kořen • Česnek • Dýně • Hlávkový salát • Chřest • Kapusta • Kedlubna • Křen • Květák • Lilek • Meloun • Mrkev • Okurka • Paprika • Pastinák • Patizon • Petržel • Pórek • Rajče • Romanesco • Růžičková kapusta • Ředkev • Ředkvička • Špenát • Tuřín • Vodnice • Zelí (čínskéhlávkovépekingské)