V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Zázvor

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (Stránka Zázvor (koření) přemístěna na stránku Zázvor: Lepší...)
(Pěstování)
 
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze.)
Řádka 1: Řádka 1:
-
[[Soubor:Gingembre.jpg|thumb|Oddenky zázvoru (zázvor pravý)]]
+
[[Soubor:Gingembre.jpg|thumb|240px|Oddenky zázvoru (zázvor pravý)]]
'''Zázvor''' je [[koření]] získávané z [[oddenek|oddenků]] stejnojmenné rostliny, [[Zázvor pravý|zázvoru pravého]] (''Zingiber officinale''). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu.  
'''Zázvor''' je [[koření]] získávané z [[oddenek|oddenků]] stejnojmenné rostliny, [[Zázvor pravý|zázvoru pravého]] (''Zingiber officinale''). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu.  
Řádka 8: Řádka 8:
== Původ ==
== Původ ==
-
[[Soubor:Koeh-146.jpg|thumb|left|250px|[[Zázvor obecný]] (''Zingiber officinale'') je vytrvalá rostlina s květy růžovobílé nebo nažloutlé barvy]]
+
[[Soubor:Zingiber officinale - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-146.jpg|thumb|240px|[[Zázvor obecný]] (''Zingiber officinale'') je vytrvalá rostlina s květy růžovobílé nebo nažloutlé barvy]]
-
Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu [[Čína|Číny]], odkud pronikl do [[Indie]]. S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou [[Féničané|fénických mořeplavců]] rozšířil do zemí [[Blízký východ|Blízkého východu]] a do okolí Středozemního moře.
+
Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu [[Čína|Číny]], odkud pronikl do [[Indie]]. S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí [[Blízký východ|Blízkého východu]] a do okolí Středozemního moře.
Byl znám i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě, kde byl používán jako dnes - do omáček, ke kuřecímu masu nebo jako přísada k [[luštěniny|luštěninám]].
Byl znám i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě, kde byl používán jako dnes - do omáček, ke kuřecímu masu nebo jako přísada k [[luštěniny|luštěninám]].
Řádka 15: Řádka 15:
Na [[Afrika|africký kontinent]] přinesli tuto rostlinu Portugalci, do [[Jižní Amerika|Jižní Ameriky]] jej v 16. století zavezli Španělé.
Na [[Afrika|africký kontinent]] přinesli tuto rostlinu Portugalci, do [[Jižní Amerika|Jižní Ameriky]] jej v 16. století zavezli Španělé.
-
Oddenky zázvoru se v teple nekazí, a proto se stal jedním z prvních druhů koření přepravovaných [[arab]]skými obchodníky do Evropy i Afriky. Ve středověku zázvor v evropské kuchyni zdomácněl natolik, že nechyběl na žádném stole obdobně jako dnes [[pepř]] se [[Chlorid sodný|solí]].<ref>''Čtrnáctideník 100 + 1 zahraniční zajímavost'': 15/2007. Str. 60 - 61. Vydalo 100 + 1 a. s., Praha, 2007. {{ISSN|0322-9629}} </ref>
+
Oddenky zázvoru se v teple nekazí, a proto se stal jedním z prvních druhů koření přepravovaných [[arab]]skými obchodníky do Evropy i Afriky. Ve středověku zázvor v evropské kuchyni zdomácněl natolik, že&nbsp;nechyběl na žádném stole obdobně jako dnes [[pepř]] se [[Chlorid sodný|solí]].<ref>''Čtrnáctideník 100 + 1 zahraniční zajímavost'': 15/2007. Str. 60 - 61. Vydalo 100 + 1 a. s., Praha, 2007. {{ISSN|0322-9629}}</ref>
== Rostlina ==
== Rostlina ==
Řádka 29: Řádka 29:
== Pokrmy ==
== Pokrmy ==
-
[[Soubor:Gari ginger.jpg|thumb|riht|200px|V [[Japonsko|Japonsku]] se používá nakládaný růžový zázvor ''Gari'' do pokrmů [[suši]]]]
+
[[Soubor:Gari ginger.jpg|thumb|240px|V [[Japonsko|Japonsku]] se používá nakládaný růžový zázvor ''Gari'' do pokrmů [[suši]]]]
-
[[Soubor:Ginger ale bottles.jpg|thumb|250px|left|Zázvorové [[pivo]] je oblíbené ve [[Spojené království|Velké Británii]]]]
+
* ''Kandovaný zázvor'' - čerstvý zázvor se oloupe, nakrájí na plátky a ponoří do hrnce s vodou. Po třiceti minutách [[Var|vaření]] na mírném plameni jsou plátky změklé. Voda se slije a plátky vloží do hrnce se stejným váhovým množstvím cukru a trochou vody. Vaří se za stálého míchání dokud plátky nejsou průsvitné a voda se zcela nevypaří. Nakonec plátky obalíme v cukru.
* ''Kandovaný zázvor'' - čerstvý zázvor se oloupe, nakrájí na plátky a ponoří do hrnce s vodou. Po třiceti minutách [[Var|vaření]] na mírném plameni jsou plátky změklé. Voda se slije a plátky vloží do hrnce se stejným váhovým množstvím cukru a trochou vody. Vaří se za stálého míchání dokud plátky nejsou průsvitné a voda se zcela nevypaří. Nakonec plátky obalíme v cukru.
* '''[[Perník]]'''
* '''[[Perník]]'''
Řádka 46: Řádka 45:
== Zajímavosti ==
== Zajímavosti ==
Slovenský název této rostliny [[ďumbier]] dal název nejvyššímu vrchu [[Nízké Tatry|Nízkých Tater]].
Slovenský název této rostliny [[ďumbier]] dal název nejvyššímu vrchu [[Nízké Tatry|Nízkých Tater]].
 +
 +
== Pěstování ==
 +
 +
Oblasti pěstování zázvoru leží v tropech a subtropech. V roce 2017 měla největší pěstební plochu na světě Indie (168 000 hektarů). Indie také byla největším výrobcem, většina produkce byla ale určena pro vlastní spotřebu.<ref name="FAO">{{citace elektronické monografie |url=http://www.fao.org/faostat/en/#data/TP |titul=Crops and livestock products > Ginger (statistika FAO) |vydavatel=fao.org |datum přístupu=2019-08-09 |jazyk=en}}</ref> V roce 2017 bylo podle [[Organizace pro výživu a zemědělství]] (FAO) celosvětově vyprodukováno přibližně 3,04 milionu tun zázvoru. Tabulka uvádí přehled šesti největších producentů zázvoru na světě, kteří vyprodukovali celkem 86,9&nbsp;% světové produkce.
 +
 +
{| class="wikitable zebra" style="text-align:right"
 +
|+ Největší producenti zázvoru (2017)<ref name="faostat">{{citace elektronické monografie |url=http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC |titul=Crops > Ginger (statistiky produkce FAO pro rok 2017) |vydavatel=fao.org |datum přístupu=2019-02-08 |jazyk=en}}</ref>
 +
|-
 +
! Pořadí
 +
! Stát
 +
! Množství<br />(v [[tuna|tunách]])
 +
|-
 +
| 1 || style="text-align:left" | {{flagicon|IND}} [[Indie]] || 1 070 000
 +
|-
 +
| 2 || style="text-align:left" | {{flagicon|CHN}} [[Čína]] || 557 303
 +
|-
 +
| 3 || style="text-align:left" | {{flagicon|NGA}} [[Nigérie]] || 349 895
 +
|-
 +
| 4 || style="text-align:left" | [[Soubor:Flag of Nepal.png|24px]] [[Nepál]] || 279 504
 +
|-
 +
| 5 || style="text-align:left" | {{flagicon|IDN}} [[Indonésie]]&nbsp;&nbsp; || 216 587
 +
|-
 +
| 6 || style="text-align:left" | {{flagicon|THA}} [[Thajsko]] || 216 587
 +
|-
 +
| || style="text-align:left" | '''Svět celkem''' || '''&nbsp;&nbsp;3 038 122'''
 +
|}
== Galerie obrázků ==
== Galerie obrázků ==
-
<center><gallery>
+
<gallery perrow="5">
-
Image:Ginger-cross-section.jpg|Řez mladým [[oddenk]]em
+
File:Ginger-cross-section.jpg|Řez mladým [[oddenk]]em
-
Image:ARS ginger.jpg|Kořen zázvoru vážící 11,5 kg
+
File:ARS ginger.jpg|Kořen zázvoru vážící 11,5 kg
-
Image:Sekoteng ginger drink.JPG|''Sekoteng'' - sladký nápoj z [[Indonésie]] a [[Japonsko|Japonska]]
+
File:Sekoteng ginger drink.JPG|''Sekoteng'' - sladký nápoj z [[Indonésie]] a [[Japonsko|Japonska]]
-
Image:Stone Green Ginger Wine.jpg|Tradiční zázvorové víno v zelené lahvi z Velké Británie
+
File:Stone Green Ginger Wine.jpg|Tradiční zázvorové víno v zelené lahvi z Velké Británie
-
</gallery></center>
+
File:Ginger ale bottles.jpg|Zázvorové [[pivo]] je oblíbené ve Velké&nbsp;Británii
 +
</gallery>
=== Související články ===
=== Související články ===
Řádka 66: Řádka 92:
* [http://www.zazvor.info Zázvor.info]
* [http://www.zazvor.info Zázvor.info]
-
{{commonscat|Ginger}}{{Článek z Wikipedie}}
+
 
 +
{{Flickr|Ginger}}{{commonscat|Ginger}}{{Článek z Wikipedie}}
[[Kategorie:Koření]]
[[Kategorie:Koření]]

Aktuální verze z 18. 2. 2021, 14:13

Oddenky zázvoru (zázvor pravý)

Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu.

Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Je příznivý při potlačení rakoviny a je tradičním afrodiziakem.

V obchodě je známý zázvor černý (oddenky neoloupané) a zázvor bílý (oddenky oloupané); v Japonsku se pak používá růžový zázvor (nakládané oddenky).

Obsah

Původ

Zázvor obecný (Zingiber officinale) je vytrvalá rostlina s květy růžovobílé nebo nažloutlé barvy

Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu Číny, odkud pronikl do Indie. S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře.

Byl znám i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě, kde byl používán jako dnes - do omáček, ke kuřecímu masu nebo jako přísada k luštěninám.

Na africký kontinent přinesli tuto rostlinu Portugalci, do Jižní Ameriky jej v 16. století zavezli Španělé.

Oddenky zázvoru se v teple nekazí, a proto se stal jedním z prvních druhů koření přepravovaných arabskými obchodníky do Evropy i Afriky. Ve středověku zázvor v evropské kuchyni zdomácněl natolik, že nechyběl na žádném stole obdobně jako dnes pepř se solí.[1]

Rostlina

Zázvor obecný (pravý) (Zingiber oficinale) je vytrvalá rostlina. Má květy růžovobílé nebo nažloutlé barvy. Koření ze získává z oddenku (někdy chybně uváděno z kořene).

Chuť

Nejvýraznější chuťovou složkou je olej obsahující aromatické látky, například zingiberen a malé množství bisabolenu, které dodávají zázvoru typickou vůni.

Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, chemickým složením podobná látka ke kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli).

Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, který je aromatickou látkou využívanou v potravinářském průmyslu a při výrobě parfémů.

Pokrmy

V Japonsku se používá nakládaný růžový zázvor Gari do pokrmů suši
  • Kandovaný zázvor - čerstvý zázvor se oloupe, nakrájí na plátky a ponoří do hrnce s vodou. Po třiceti minutách vaření na mírném plameni jsou plátky změklé. Voda se slije a plátky vloží do hrnce se stejným váhovým množstvím cukru a trochou vody. Vaří se za stálého míchání dokud plátky nejsou průsvitné a voda se zcela nevypaří. Nakonec plátky obalíme v cukru.
  • Perník
  • Zázvorky - staročeské vánoční cukroví[2]
  • Zázvorové pivo - slabší pivo, oblíbené ve Velké Británii.
  • Zázvorový čaj - je asijskou specialitou.
  • Zázvorová zmrzlina
  • Zázvorová káva - káva nebo čaj mohou být ochuceny zázvorem.
  • Zázvorové víno - je britský tradiční druh vína ochucený zázvorem prodávaný v zelené lahvi.
  • Gari - v Japonsku používaná forma nakládaného růžového zázvoru do pokrmů suši.

Koření v západní kuchyni

Používá se k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a odlehčení těžkých pokrmů z vepřového nebo kachního masa. Výborný je zvláště k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočních zázvorových sladkostí.

Zajímavosti

Slovenský název této rostliny ďumbier dal název nejvyššímu vrchu Nízkých Tater.

Pěstování

Oblasti pěstování zázvoru leží v tropech a subtropech. V roce 2017 měla největší pěstební plochu na světě Indie (168 000 hektarů). Indie také byla největším výrobcem, většina produkce byla ale určena pro vlastní spotřebu.[3] V roce 2017 bylo podle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) celosvětově vyprodukováno přibližně 3,04 milionu tun zázvoru. Tabulka uvádí přehled šesti největších producentů zázvoru na světě, kteří vyprodukovali celkem 86,9 % světové produkce.

Největší producenti zázvoru (2017)[4]
Pořadí Stát Množství
(v tunách)
1 IND Indie 1 070 000
2 CHN Čína 557 303
3 NGA Nigérie 349 895
4 Flag of Nepal.png Nepál 279 504
5 IDN Indonésie   216 587
6 THA Thajsko 216 587
Svět celkem   3 038 122

Galerie obrázků

Související články

Reference

  1. Čtrnáctideník 100 + 1 zahraniční zajímavost: 15/2007. Str. 60 - 61. Vydalo 100 + 1 a. s., Praha, 2007.
  2. Vánoční cukroví - staročeské zázvorky
  3. Crops and livestock products > Ginger (statistika FAO) [online]. fao.org, [cit. 2019-08-09]. Dostupné online. (en) 
  4. Crops > Ginger (statistiky produkce FAO pro rok 2017) [online]. fao.org, [cit. 2019-02-08]. Dostupné online. (en) 

Externí odkazy


Flickr.com nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Zázvor
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Zázvor