V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2011/41

Z Multimediaexpo.cz

ShawshankRedemptionMoviePoster.jpg

Vykoupení z věznice Shawshank je americký film z roku 1994 napsaný a režírovaný Frankem Darabontem na motivy novely Stephena Kinga. Hlavními hrdiny filmu jsou Andy Dufresne (hraje Tim Robbins) a Ellis „Red“ Redding (Morgan Freeman).

Děj filmu je především o životě Andyho Dufresna ve vězení Shawshank, do nějž se dostal po nespravedlivém odsouzení za vraždu své manželky a jejího milence, které však nespáchal.

Vykoupení z věznice Shawshank je podle mnoha anket a žebříčků jedním z nejlepších filmů všech dob. Na IMDb je hodnocen jako nejlepší film všech dob, stejně tak v Česko-Slovenské filmové databázi.

V roce 1994 byl film nominován v sedmi kategoriích na Oscara (nejlepší film, nejlepší herec v hlavní roli – Morgan Freeman, nejlepší adaptovaný scénář, nejlepší kamera, nejlepší střih, nejlepší originální hudba a nejlepší zvuk), přesto ani jednu cenu nezískal.

Film začíná soudním procesem s Andy Dufresnem (Tim Robbins), který je souzen za vraždu manželky a jejího milence. Je odsouzen k dvěma doživotním trestům, které si má odpykat v Shawshanku, fiktivní věznici ve státě Maine. Ve vězení se posléze spřátelí s Redem (Morgan Freeman) a dalšími vězni.

Andyho předvězeňská kariéra bankéře a jeho znalosti v oblasti účetnictví a placení daní upoutají pozornost kapitána stráží Byrona Hadleyho a později také ředitele věznice Sama Nortona. Andymu jeho znalosti přinesou větší svobodu a úlevu od šikanování strážců, ale také ho zatáhnou do Nortonova nelegálního praní špinavých peněz. Čas běží dál a život mužů ve vězení s ním.

V šedesátých letech dvacátého století nastoupí nový vězeň Tommy a řekne Andymu, že má informaci, která by mohla Andyho osvobodit. Andy požádá ředitele o pomoc s obnovením procesu, ale ten nechce přijít o jeho finanční služby a pošle Andyho na měsíc do samovazby. Pak ředitel nechá Tommyho zabít.