V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte ještě dnes soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2012/08

Z Multimediaexpo.cz

Amadeusmov.jpg

Amadeus je slavný americký film režiséra Miloše Formana, který obdržel 8 Oscarů, 13 nominací na Oscara, 4 Zlaté glóby a dalších 32 ocenění !

Antonio Salieri se na sklonku svého života viní ze smrti W. A. Mozarta, pokusí se o sebevraždu a je umístěn v léčebně pro choromyslné. Po čase za ním přichází mladý kněz, který vyslechne jeho životní příběh. Antonio Saileri se srovnává s Wolfgangem Amadeem Mozartem a např. konstatuje, že zatímco on si jako malý chlapec hrál se svými vrstevníky na slepou bábu, Mozart účinkoval ve Vídni nebo před papežem v Římě.

K prvnímu osobnímu setkání mezi Salierim a Mozartem dochází ve vídeňském sídle salzburského arcibiskupa. Na sladkosti si potrpící Salieri je svědkem intimní scény mezi Mozartem a jeho snoubenkou Constance v salónku s pohoštěním pro arcibiskupovi hosty. Scéna je přerušena v okamžiku, kdy Mozart uslyší tóny své skladby Mozartovým zvoláním „Má hudba. Začali beze mne”. Zkoprnělý Salieri v tom okamžiku poznává, že „to po zemi se válející dítě” je „velký” Amadeus. Odchází do sálu, kde se mezitím Mozart ujímá řízení orchestru a je strnule zírá na krásu a jednoduchost skladby.

Josef II. plánuje novou operu pro dvorní divadlo a navrhuje zadat tento úkol Mozartovi. Za tímto účelem je Mozart pozván k dvoru. Salieri pro tuto příležitost zkomponuje drobný pochod, který Mozartovi osobně přehraje Josef II. Mozart je poněkud zděšen „úrovní” císařovy hry, je však velmi potěšen nabídkou na zkomponování opery a navrhuje operu na německé libreto. Někteří z císařových poradců včetně Salieriho jsou pohoršeni jak tématem, tak volbou jazyka, který nepovažují za vhodný pro zpěv. Císař však souhlasí. Na závěr audience chce císař obdarovat Mozarta partem Salieriho skladby, ten však odmítá se slovy, že má vše již v hlavě. Císař ani přítomní pánové nevěří a přimějí Mozarta k ukázce. Ten bez problémů skladbu přehrává a dané téma před strnulým publikem rozvíjí...