V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2012/16

Z Multimediaexpo.cz

Angelina Jolie by Gage Skidmore 2.jpg

Angelina Jolie (* 4. června 1975) je slavná americká filmová herečka, bývalá modelka a Vyslankyně Dobré Vůle Mezinárodní organizace na pomoc utečenců v rámci OSN.

Populárními médii je označovaná za jednu z nejkrásnějších žen světa a její soukromý život je neustále pod drobnohledem. Zároveň je vynikající herečkou, získala tři Zlaté Glóby, dvě Ceny Akademie a dvě ceny herecké organizace Screen Actors Guild Awards.

Potom co se v roce 1982 objevila po boku svého slavného otce Jona Voighta, začala velmi brzo intenzívně studovat herectví v divadelním institutě Leeho Strasberga. Její začátky jako herečky se pochopitelně odehráli v béčkových filmech, kde získávala cenné zkušenosti.

A potom přišel velký zlom v její zatím nevýrazné kariéře – přijala totiž roli Cornelie Wallaceové v životopisném filmu George Wallace (1997) za kterou získala Zlatý Glóbus a nominaci na Emmy. Druhý Zlatý Glóbus a nominaci na Emmy jí přinesl opět autobiografický film Gia (1998), kde ztvárnila lehce kontroverzní modelku Giu Carangi. Dalším úspěšným snímkem byl Sběratel kostí (1998), kde si zahrála po boku Denzela Washingtona. Třešničkou na dortě bylo v roce 1999 drama Narušení (1999) a její role bezcitné pacientky psychiatrické léčebny, za kterou byla oceněná Oscarem jako Nejlepší herečka ve vedlejší roli a navíc získala Zlatý Glóbus. V roce 2000 si v blond paruce zahrála krásnou zlodějku aut ve filmu 60 sekund (Gone in Sixty Seconds).

Jednoznačně celosvětové slávy dosáhla tím, že vdechla život hrdince z videohry Lara Croft a to ve velkofilmu Lara Croft: Tomb Raider (2001) a také díky této postavě se stala jednou z nejznámějších a nejlépe placených hereček na světě. Svůj největší komerční úspěch ale zaznamenala v roce 2005 s akční komedií Mr. & Mrs. Smith...