Šablona:Článek dne/2012/21

Z Multimediaexpo.cz

Anna Kournikova DF-SD-04-04709.jpg

Anna Kurnikovová (* 7. června 1981) je bývalá profesionální ruská tenistka, současná modelka a mediální hvězda.

Její tenisová kariéra v nejvyšší lize se zkrátila na minulých pár roků a definitivně skončila kvůli problémům s páteří. Dosáhla pár úspěchů v dvojhrách, ale její specialitou byli čtyřhry, ve kterých byla také světovou jedničkou. Se svou partnerkou Martinou Hingisovou vyhrála titul Grand Slam v Austrálii v letech 1999 a 2002.

Styl hry Kurnikovové je vhodný pro čtyřhry. Byla porovnávaná s takovými hráčkami jako Pam Shriverovou a Peterem Flemingem. Na základě jejich vzhledu, se Hingis a Kournikova žertovně nazvali tenisové Spice Girls.

Kurnikovová debutovala v profesionálním tenise ve věku 14 roků ve Fed Cupu za Rusko jako nejmladší hráč, jaký se kdy zúčastnil a vyhrál. V 15-ti rocích došla do čtvrtého kola U.S. Open v roku 1996, kde jí zastavila hráčka z nejvyšší desítky, Steffi Grafová.

Kurnikovová byla členem ruské delegáce vyslané na olympijské hry v Atlantě 1996. V roce 1997 jako 16-letá dotáhla svojí hru do semifinále ve Wimblendonu, kde zanechala možného šampióna, Martinu Hingisovou. Rok 1998 byl pro Annu přelomovým, kdy poprvé prorazila do 20-ky nejvýše hodnocených hráčů WTA a dosáhla impozantní vítězství nad Martinou Hingis, Lindsay Davenport a Steffi Graf. Tituly ze čtyřher v Grand Slam přišli v letech 1999 a 2002, přičemž oba na Australian Open v ženských čtyřhrách s partnerkou Martinou Hingis, se kterou často hrávala od roku 1999.

Kurnikovová dokázala, že je úspěšnou hráčkou v čtyřhrách v profesionálních kruzích. Vyhrála 16 turnajových titulů v čtyřhře, ze kterých 2 na Australian Open a jako finalistka v smíšených čtyřhrách na U.S. Open a Wimbledon. Získala hodnocení 1 za čtyřhry v ženském hodnocení Tenisové Asociace. Během svojí kariéry v čtyřhrách nasbírala skóre 200-71.

Nicméně její kariéra v dvouhrách po roku 1999 už jen doznívala. Většinou si dokázala udržet hodnocení mezi 10 a 15, ale očekávaný finálový průlom nenastal. Kurnikovová byla známa svými rychlými nohami a agresivní hrou ze základní čáry s využíváním vynikajících úhlů.