Šablona:Článek dne HL/2017/26

Z Multimediaexpo.cz

Alicia Vikander s vlastní soškou Oscara (2016)

Alicia Amanda Vikander (* 3. října 1988), je švédská herečka, producentkabaletka.

Svou hereckou kariéru začala v sedmi letech, kdy účinkovala v göteburské opeře v muzikálu Kristina från Duvemåla, který napsali Björn Ulvaeus a Benny Andersson. V muzikálu hrála tři a půl roku a dále se v opeře objevila v muzikálech Za zvuků hudby a Bídníci. V roce 1997 se účastnila dětské pěvecké soutěže s názvem Småstjärnorna, kde zpívala píseň od Helen Sjöholms s názvem „Du måste finnas“. Danou epizodu vyhrála a porotci ji chválili za její jevištní výkon.

Od devíti let trénovala balet na Svenska Balettskolan v Göteborgu. V patnácti letech se přestěhovala do Stockholmu, kde žila sama a chtěla se stát sólovou tanečnicí. Kvůli letním kurzům cestovala po celém světě, například se podívala do School of American Ballet v New Yorku. V šestnácti letech téměř opustila školu kvůli účinkování v televizním seriálu a uvědomila si svou vášeň k herectví. O několik let později musela upustit od své taneční kariéry kvůli zranění. Dvakrát se hlásila na hereckou školu, ale nebyla přijata. Oproti tomu zvládla přijímací zkoušky na právnickou školu, do které ale nikdy nechodila a místo toho se rozhodla následovat své sny a stát se herečkou.

Svou profesionální hereckou kariéru začala v krátkých filmech ve svém rodném Švédsku. V celé Skandinávii se proslavila v populárním televizním seriálu Andra Avenyn, kde hrála v letech 20082010. Jejím filmovým debutem byla role Katariny v švédském filmu Milovaná. Film pojednává o problémové sekretářce Katarině, která se zoufale snaží uniknout svému životu. Za tuto roli získala obdiv u kritiků a mimo jiné získala cenu pro stoupající hvězdu na Filmovém festivalu ve Stockholmu a na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu a prestižní cenu Guldbagge pro nejlepší herečku. V roce 2011 ztvárnila hlavní roli Fragancie Fernandez ve filmu Korunovační klenoty.

V roce 2015 získala přízeň kritiků rolí Gerdou Wegener ve filmu Dánská dívka a získala za ní Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, čímž se stala druhou švédskou herečkou v historii, která tuto cenu získala.