V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2009/41

Z Multimediaexpo.cz


Jomkipurská válka byla pátá arabsko-izraelská válka, která propukla 6. října 1973 ve 14:00, když koalice Egypta a Sýrie zahájila o nejvýznamnějším židovském svátku Jom Kippur velmi překvapivý útok na Izrael v oblasti Suezského průplavu a na Golanských výšinách.

Útok byl ve srovnání s předchozími arabským akcemi výborně naplánován a jednotky skvěle vycvičeny. Izraelské letectvo bylo z podstatné části eliminováno sovětskými raketovými protiletadlovými systémy. Bar Levova linie na pobřeží Suezského průplavu byla prolomena a posléze zničena během obojživelné operace, kterou vojenští odborníci označují za nejlépe naplánovanou a provedenou od vylodění v Normandii. Arabský útok přivedl Izrael na hranici katastrofy — jeho vojska utrpěla rozsáhlé lidské i materiální ztráty, první protiútoky izraelské armády skončily debaklem a Izrael téměř ztratil Golanské výšiny. Izraelský ministr obrany Moše Dajan po návratu z obhlídky obou front 7. října viděl situaci již natolik černě, že nařídil připravit k použití jaderné zbraně a požádal ministerskou předsedkyni Goldu Meirovou o předběžné svolení k jejich použití (tzv. plán Jericho). Nakonec to však nebylo nutné.

Hlavní zásluhu na tomto má výsledek druhé fáze arabského útoku (8.–14.10.), kdy nastupující izraelské zálohy postupně zastavily syrský postup na Golanech a na Sinaji ho markantně zpomalily. Výrazný izraelský protiútok na golanské frontě musel čelit významným posilám z Iráku, Jordánska, Kuvajtu a SAE. Na sinajské frontě se zatím pokoušel Egypt o rozvinutí větší pozemní ofenzívy.

Boje byly definitivně ukončeny 25. října, kdy další pokračování konfliktu hrozilo celosvětovou eskalací – Sovětský svaz pohrozil masivní intervencí a zahájil částečnou mobilizaci svých mohutných sil a jejich přesun do oblasti. USA vzápětí nato udělaly totéž a upozornily SSSR, že jsou připraveny Izraeli pomoci, souběžně tlačíce na Izrael, aby příměří začal respektovat...