Black-Friday-2021-11-Encyklopedie.png

Clint Eastwood

Z Multimediaexpo.cz

Clint Eastwood (Oscar, 2015)
Clint Eastwood (Oscar, 2015)
Clint Eastwood (1981)

Clinton "Clint" Eastwood, Jr. (* 31. květen 1930, San Francisco) je americký herec, režisér a producent. Proslavil se jako Muž beze jména v sérii spaghetti westernů italského režiséra Sergia Leoneho ze 60. let minulého století.

Obsah

Životopis

S příchodem velké hospodářské krize byl jeho otec (původně knihkupec) nucen hledat zaměstnání v různých kalifornských městech, aby uživil rodinu. Celá jeho rodina, manželka Ruth, syn Clint a dcera Jean, přitom cestovala s ním. Když se později se usadili, absolvoval Clint Oakland Technical High School. Po ukončení studia, v roce 1948, se Clint živil mj. jako pastevec, dřevorubec v Oregonu, topič v ocelárně a dodavatel pro benzínové čerpací stanice a hrál na klavír v různých amerických barech a kavárnách. V roce 1949 narukoval do armády jako plavecký instruktor do Ford Cordu. Po návratu z vojenské služby studoval obchodní školu v City College v los Angeles.

V polovině padesátých letech se objevuje v malých rolích v druhořadých filmech společnosti Universal, jednalo se převážně o levné westerny, dobrodružné snímky, horory a sci-fi, např. Revenge of the Creature (Pomsta příšery, r. Jack Arnold, 1955), Star in the Dust (Hvězda v Prachu, r. Charles Haas, 1956), Ambush at Cimarron Pass (Přepadení v Cimarronském průsmyku, r. Jodie Copelan, 1958). Současně se svými filmovými začátky si ještě vydělává na živobytí dodáváním plaveckých bazénů a jako osobní strážce. Po podepsání smlouvy se studiem 20th Century Fox je obsazen do jedné z hlavních rolí televizního seriálu Rawhide (Surová kůže), ve kterém mezi lety 1959-1966 hrál postavu kovboje Rawdy Yatese.

Slávu a světovou popularitu ovšem získal účinkováním v tzv. spaghetti westernové dolarové trilogii režiséra Sergia Leoneho (i přesto, že o něm režisér prohlásil legendární větu: „Clint Eastwood má jen dvě herecké polohy: s kloboukem a bez.“). Nejprve v adaptaci Kurosawova filmu Yojimbo, Per un pugno di dollari (Fistfull of Dollars, Pro hrst dolarů; režie Sergio Leone, 1964), ve volném pokračování Per qualche dollaro in più (For a Few Dollars More, Pro pár dolarů navíc, režie Sergio Leone, 1965), a v závěrečném snímku Il buono, il brutto, il cattivo (The Good, the Bad and the Ugly, Hodný, zlý a ošklivý, režie Sergio Leone, 1966). V každém z těchto tří filmů ztvárnil hlavní postavy, osamělé, neohrožené, drsné a cynické pistolníky se smyslem pro spravedlnost a čest. Tato charakteristika je typická pro jeho role i v následujících letech, ať už se jedná o westernový, akční či detektivní žánr.

Tyto filmy sklízely úspěchy především v Evropě. V USA si Eastwood získal oblibu postavou detektiva Harryho Callahana, která se objevuje ve filmech Dirty Harry (Drsný Harry, 1971), Magnum Force (1973), The Enforcer (Násilník, 1976), Sudden Impact (Nečekaný úder, režie Clint Eastwood) a Death Pool (Sázka na smrt).

V roce 1968 zakládá vlastní produkční společnost Malpaso, a začíná produkovat a i režírovat své další filmy. Režijně debutoval snímkem Play Mysty for Me (Zahrajte mi Mysty, 1971). V následujících letech si téměř ve všech filmech, které režíroval, současně zahrál i hlavní role. Skutečnost, že nezvládá pouze role drsných chlapíků dokázal v komediích Every Which Way But Loose (Nikdy neprohrát, 1978) a Any Which Way You Can (Vždycky zvítězit, 1980).

Během sedmdesátých a osmdesátých let se několikrát pokoušel oživit, nepříliš úspěšně, několika filmy ve vlastní režii, westernový žánr, např. High Plains Drifter (Tulák z širých plání, r. Clint Eastwood 1972), The Outlaw Josey Wales (Psanec Josey Wales, r. Clint Eastwood, 1976), Pale Rider (Bledý jezdec, r. Clint Eastwood, 1985).

Koncem osmdesátých let začal komerční úspěch Eastwoodových filmů opadat. Vše si vynahradil v roce 1992, kdy jeho film z prostředí divokého západu, Unforgiven (Nesmiřitelní; r. Clint Eastwood, 1992) byl oceněn čtyřmi Oscary, nejlepší film, režii, střih a vedlejší mužský herecký výkon. Tím začalo další veleúspěšné období jeho tvorby. Následovaly filmy, komerčně úspěšný In the Line of Fire (S nasazením života, r. Wolfgang Petersen, 1993), The Bridges of Madison County (Madisonské mosty; r. Clint Eastwood, 1995), oscarový Million Dolar Baby (r. Clint Eastwood, 1995). Prozatím naposledy se představil „dvojfilmem“ s tématem druhé světové války, Flags of Our Fathers (Vlajky našich otců, r. Clint Eastwood, 2006) a Letters from Iwo Jima (Dopisy z Iwo Jimy, 2006).

Mimo Oscarů za filmovou tvorbu byl během své kariéry několikrát poctěn udělením významných cen, Rytíř krásných umění (1985) ve Francii, Pamětní cenu Irvinga G. Thalberga (1995) za soustavně vysokou kvalitu filmové produkce, Čestným Césarem (1998) za celoživotní tvorbu, Cenou za celoživotní dílo na MFF v Benátkách (2000).

Angažoval se i společensky, v letech 1986-1988 byl starostou kalifornského města Carmel, jehož je obyvatelem. Za svého dosavadního života byl ženatý s Maggie Johson (1953-1980) se kterou má syna Kylea (* 1968, jazový hudebník), a dceru Alison (* 22. května 1972). Se dvěma ženami má dcery s nemanželského vztahu, s kaskadérkou Roxane Tunis má dceru Kimber (* 1964), s Frances Fisher dceru Francescu (* 1992). Podruhé se oženil v roce 1996, s televizní moderátorkou Dinou Ruiz, s níž má dceru Morgan (1998).

Filmografie (herec)

  • Lafayette Escadrille (1958)
  • Ambush at Cimarron Pass (1958)
  • Rawhide (1959, TV seriál)
  • Pro hrst dolarů (Per un pugno di dollari, 1964)
  • Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in piu, 1965)
  • Hodný, zlý a ošklivý (Il, Buono, il brutto, il cattivo, 1966)
  • Le Streghe (1967)
  • Pověste je výš / Pověste je vysoko (Hang 'Em High, 1968)
  • Cooganův trik (Coogan's Bluff, 1968)
  • Kam orli nelétají (Where Eagles Dare, 1968)
  • Paint Your Wagon (1969)
  • Dva mezci pro sestru Sáru (Two Mules for Sister Sara, 1970)
  • Kellyho hrdinové (Kelly's Heroes, 1970)
  • Oklamaný (The Beguiled, 1971)
  • Zahrajte mi „Misty“ (Play Misty for Me, 1971)
  • Drsný Harry (Dirty Harry, 1971)
  • Joe Kidd (1972)
  • Tulák z širých plání / Velké plány (High Plains Drifter, 1973)
  • Magnum Force (1973)
  • Thunderbolt a Lightfoot (Thunderbolt and Lightfoot, 1974)
  • Vražda na Eigeru (The Eiger Sanction, 1975)
  • Psanec Josey Wales (The Outlaw Josey Wales, 1976)
  • Násilník (The Enforcer, 1976)
  • Železný stisk / Policejní kordon (The Gauntlet, 1977)
  • Nikdy neprohrát (Every Which Way But Loose, 1978)
  • Útěk z Alcatrazu (Escape from Alcatraz, 1979)
  • Bronco Billy (1980)
  • Vždycky zvítězit (Any Which Way You Can, 1980)
  • Ohnivá liška (Firefox, 1982)
  • Honkytonk Man (1982)
  • Náhlý úder (Sudden Impact, 1983)
  • Stahující se smyčka (Tightrope, 1984)
  • V žáru velkoměsta (City Heat, 1984)
  • Bledý jezdec (Pale Rider, 1985)
  • Bojové nasazení (Heartbreak Ridge, 1986)
  • Sázka na smrt (The Dead Pool, 1988)
  • Růžový cadillac (Pink Cadillac, 1989)
  • Bílý lovec, černé srdce (White Hunter Black Heart, 1990)
  • Zelenáč (The Rookie, 1990)
  • Nesmiřitelní (Unforgiven, 1992)
  • S nasazením života (In the Line of Fire, 1993)
  • Dokonalý svět (A Perfect World, 1993)
  • Madisonské mosty (The Bridges of Madison County, 1995)
  • Absolutní moc (Absolute Power, 1997)
  • Pravda zabíjí (True Crime, 1999)
  • Vesmírní kovbojové (Space Cowboys, 2000)
  • Krvavá stopa (Blood Work, 2002)
  • Million Dollar Baby (2004)

Velká Galerie

Externí odkazy


Flickr.com nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Clint Eastwood
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Clint Eastwood