Destilovaná voda

Z Multimediaexpo.cz

Destilovaná voda je voda zbavená všech nečistot (převážně iontů) destilací. Je to čirá, bezbarvá, v silné vrstvě namodralá kapalina bez chuti a zápachu. Za normálního tlaku 101 kPa má teplotu tání 0 °C a teplotu varu 100 °C. Největší hustotu 1g/cm3 má voda při 4 °C. Nejsnazší metodou získání skoro čisté vody ze směsi je destilace. Jedna z nejběžnějších současných metod je reverzní osmóza, která poskytuje vodu víc čistou než destilace. Destilovaná voda se používá především v laboratořích, ale i například do chladičů a akumulátorů v automobilech nebo do napařovacích žehliček. Má pH neutrální – 7. Dá se vytvořit destilací běžné vody za normálního tlaku.

Konzumace destilované vody

Ačkoliv se jedná o chemicky čistou látku, destilovaná voda není vhodná dlouhodobě k pití. Destilovaná voda je lidskému zdraví nebezpečná tím, že neobsahuje (na rozdíl od běžné pitné vody) žádné minerály. To může významně narušit metabolismus, rozvrácením rovnováhy iontů v organismu. Některé starší práce uvádějí i přímou hrozbu zánětů zažívacího traktu, ale jejich výsledky byly později zpochybněny.[1]

Reference

  1. Zdravotní rizika pití demineralizované vody