V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Locavore

Z Multimediaexpo.cz

Michael Pollan: „Ve 30. letech (20. století) byl pomeranč typickým vánočním dárkem.“

Locavore /IPA: lʊkʌvœɾ/ je jedinec živící se potravou, která pochází z místa jeho přirozeného výskytu. Kritérium na jeho potravu tedy není omezeno taxonomicky (může se živit stravou jak rostlinnou, tak živočišnou či jinou), ale geograficky (zdroj jeho potravy musí být „lokální“). Rozlišovat, jestli je daný jedinec locavore či ne, má smysl pouze u člověka.

Obsah

Etymologie

Toto označení je relativně nové a zjevně doplňuje anglická slova carnivore (karnivor, masožravec), herbivore (herbivor, býložravec), omnivore (omnivor, všežravec)…, kombinací s předponou local (místní). Česká obdoba slova zatím není známa, pravděpodobně bude počeštěno na lokavor.

Souvislosti

Professor z University of California, Michael Pollan, na jedné z přednášek na akci TEDtalks zdůraznil, že tento termín souvisí s masovou dopravou potravin napříč světem, která ve větším měřítku začala přibližně do 30. let 20. století, a do té doby byl locavore každý. Od druhé poloviny 1. dekády 21. století se důraz na konzumaci pouze místních potravin zdůraznil v souvislosti s bezprecedentním růstem cen ropy coby zdroje levné energie, která masovou dopravu potravin ze všech koutů světa umožňovala. Být locavore tedy do jisté míry představuje i apel na řešení energetické krize omezením nákladů za (mnohdy zbytečnou) dopravu potravin, které se mohou pěstovat/chovat/vyrábět na místě určení.

Související články

Externí odkazy