V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Ječmen

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (Nahrazení textu)
m (Nahrazení textu „Česku“ textem „Česku“)
 
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze.)
Řádka 22: Řádka 22:
Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. Vyskytuje se již v čínské a indické [[mytologie|mytologii]], [[archeologie|archeologicky]] je doložen již v prehistorických dobách v [[Evropa|Evropě]], [[Asie|Asii]] a [[Afrika|Africe]]. Na naše území přinesly ječmen stěhovavé národy z jihozápadní Asie asi před pěti tisíci lety.
Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. Vyskytuje se již v čínské a indické [[mytologie|mytologii]], [[archeologie|archeologicky]] je doložen již v prehistorických dobách v [[Evropa|Evropě]], [[Asie|Asii]] a [[Afrika|Africe]]. Na naše území přinesly ječmen stěhovavé národy z jihozápadní Asie asi před pěti tisíci lety.
== Využití ==
== Využití ==
-
V dnešní době se většina vypěstovaného ječmene, zejména ozimý ječmen,  používá ke krmným účelům. Nejkvalitnější část produkce (v [[Česko|Česku]] asi 30 % jarních ječmenů) slouží k výrobě [[slad]]u. V antice byla ječná kaše běžným jídlem, dodnes se konzumuje na Blízkém Východě. V Evropě ječmen z přímé konzumace vytěsnila hlavně pšenice. Běžné jsou však  ječné kroupy a krupky, sloužící jako přísada do polévek a dušených jídel. Konzumaci komplikují [[plucha|pluchy]]. Na [[nutriční hodnota|nutriční hodnotě]] ječmene se podílejí zejména [[sacharidy]] (asi 80%). V ječmeni jsou přítomny i [[vitamín]]y skupiny B a E. Z ječmene se připravuje náhražka [[káva|kávy]] - [[melta]].
+
V dnešní době se většina vypěstovaného ječmene, zejména ozimý ječmen,  používá ke krmným účelům. Nejkvalitnější část produkce (v [[Česká republika|Česku]] asi 30 % jarních ječmenů) slouží k výrobě [[slad]]u. V antice byla ječná kaše běžným jídlem, dodnes se konzumuje na Blízkém Východě. V Evropě ječmen z přímé konzumace vytěsnila hlavně pšenice. Běžné jsou však  ječné kroupy a krupky, sloužící jako přísada do polévek a dušených jídel. Konzumaci komplikují [[plucha|pluchy]]. Na [[nutriční hodnota|nutriční hodnotě]] ječmene se podílejí zejména [[sacharidy]] (asi 80%). V ječmeni jsou přítomny i [[vitamín]]y skupiny B a E. Z ječmene se připravuje náhražka [[káva|kávy]] - [[melta]].
== Výskyt ==
== Výskyt ==
-
Ječmen je ve srovnání podle osevní plochy čtvrtou nejrozšířenější zemědělskou plodinou na světě, v [[Česko|Česku]] zaujímá po pšenici druhé místo mezi obilovinami.
+
Ječmen je ve srovnání podle osevní plochy čtvrtou nejrozšířenější zemědělskou plodinou na světě, v [[Česká republika|Česku]] zaujímá po pšenici druhé místo mezi obilovinami.
Severní hranice pěstování ječmene sahá až za [[polární kruh]] ([[Norsko]], [[Sibiř]]). V [[Tibet]]u a v [[Andy|Andách]] je ječmen pěstován v nadmořských výškách přesahujících  4000 metrů.
Severní hranice pěstování ječmene sahá až za [[polární kruh]] ([[Norsko]], [[Sibiř]]). V [[Tibet]]u a v [[Andy|Andách]] je ječmen pěstován v nadmořských výškách přesahujících  4000 metrů.
-
V [[Česko|Česku]] se nejkvalitnější druhy ječmene pěstují na [[Haná|Hané]], zejména na [[Vyškov]]sku a v okolí [[Mělník]]a.
+
V [[Česká republika|Česku]] se nejkvalitnější druhy ječmene pěstují na [[Haná|Hané]], zejména na [[Vyškov]]sku a v okolí [[Mělník]]a.
=== Bibliografie ===
=== Bibliografie ===
Řádka 32: Řádka 32:
== Agrotechnika ==
== Agrotechnika ==
-
Ozimý ječmen není tak náročný jako jarní ječmen.  Vhodná předplodina jsou luskoviny, snese i pšenici. Je třeba vhodně načasovat setbu. Naopak, jarní ječmen je citlivější. Kvalitní sladovnický ječmen je možno v [[Česko|Česku]] vypěstovat jen v několika oblastech. Nejvhodnější předplodiny jsou [[okopaniny]] (především [[Cukrová řepa|cukrovka]]).
+
Ozimý ječmen není tak náročný jako jarní ječmen.  Vhodná předplodina jsou luskoviny, snese i pšenici. Je třeba vhodně načasovat setbu. Naopak, jarní ječmen je citlivější. Kvalitní sladovnický ječmen je možno v [[Česká republika|Česku]] vypěstovat jen v několika oblastech. Nejvhodnější předplodiny jsou [[okopaniny]] (především [[Cukrová řepa|cukrovka]]).
* [http://old.mendelu.cz/~upsr/prezentace/obilniny/contents/jecmen.html prezentace o obilninách, Mendelova univerzita Brno]
* [http://old.mendelu.cz/~upsr/prezentace/obilniny/contents/jecmen.html prezentace o obilninách, Mendelova univerzita Brno]
* [http://www.agromanual.cz/cz/atlas/plodiny/plodina/jecmen-ozimy.html informace o ječmeni na webu pro agronomy]
* [http://www.agromanual.cz/cz/atlas/plodiny/plodina/jecmen-ozimy.html informace o ječmeni na webu pro agronomy]

Aktuální verze z 11. 4. 2023, 08:47


Ječmen (Hordeum Carl Linné, 1753) je rod čeledi lipnicovitých. Zahrnuje 25 druhů planého ječmene a jeden druh kulturní: ječmen setý (Hordeum vulgare Carl Linné.), který patří k hospodářsky nejvýznamnějším rostlinám. Kulturní ječmen je jednoletá jarní nebo ozimá obilnina; některé plané druhy jsou víceleté.

Obsah

Historie

Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. Vyskytuje se již v čínské a indické mytologii, archeologicky je doložen již v prehistorických dobách v Evropě, Asii a Africe. Na naše území přinesly ječmen stěhovavé národy z jihozápadní Asie asi před pěti tisíci lety.

Využití

V dnešní době se většina vypěstovaného ječmene, zejména ozimý ječmen, používá ke krmným účelům. Nejkvalitnější část produkce (v Česku asi 30 % jarních ječmenů) slouží k výrobě sladu. V antice byla ječná kaše běžným jídlem, dodnes se konzumuje na Blízkém Východě. V Evropě ječmen z přímé konzumace vytěsnila hlavně pšenice. Běžné jsou však ječné kroupy a krupky, sloužící jako přísada do polévek a dušených jídel. Konzumaci komplikují pluchy. Na nutriční hodnotě ječmene se podílejí zejména sacharidy (asi 80%). V ječmeni jsou přítomny i vitamíny skupiny B a E. Z ječmene se připravuje náhražka kávy - melta.

Výskyt

Ječmen je ve srovnání podle osevní plochy čtvrtou nejrozšířenější zemědělskou plodinou na světě, v Česku zaujímá po pšenici druhé místo mezi obilovinami. Severní hranice pěstování ječmene sahá až za polární kruh (Norsko, Sibiř). V Tibetu a v Andách je ječmen pěstován v nadmořských výškách přesahujících 4000 metrů. V Česku se nejkvalitnější druhy ječmene pěstují na Hané, zejména na Vyškovsku a v okolí Mělníka.

Bibliografie

  • Naučný slovník zemědělský, díl 2 e-j. Praha, 1968.

Agrotechnika

Ozimý ječmen není tak náročný jako jarní ječmen. Vhodná předplodina jsou luskoviny, snese i pšenici. Je třeba vhodně načasovat setbu. Naopak, jarní ječmen je citlivější. Kvalitní sladovnický ječmen je možno v Česku vypěstovat jen v několika oblastech. Nejvhodnější předplodiny jsou okopaniny (především cukrovka).


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Hordeum vulgare
Obilniny

čirok • divoká rýže • ječmen • kañiwa • kukuřice setá • laskavec • merlík čilský • milička • oves • pohanka • prosopšenice • rosička útlá • rýže • slzovka obecná • pšenice špalda • semolina • tritikále • žito