Dovolená : 25. červenec — 11. srpen 2022
Holidays : 25 July — 11 August 2022
Vacaciones : 25 de julio — 11 de agosto de 2022

Strakapoud malý

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 11. 11. 2013, 09:03; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)


Strakapoud malý (Dendrocopos minor), někdy nazývaný stráček, je pták z čeledi Datlovitých. Je velký asi jako vrabec. Sameček má na hlavě červenou čepičku, samička žlutobílou. Hnízdí v lužních a smíšených lesích a také v parcích. Potravu, kterou si vyhledává ve vrcholcích stromů a v dutých větvích tvoří převážně mšice, mravenci, housenky, korovnice a další hmyz. Samice snáší 5 - 6 vajec, na kterých posléze sedí přibližně 14 dní. Je rozšířen téměř po celé Evropě, na pobřeží severní Afriky, v mírném podnebí Asie a na Kamčatce.

Literatura

  • Steinbachův velký průvodce přírodou, GeoCenter, Praha, 1994.

Externí zdroj


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Dendrocopos minor
Šplhavci v České republice

Krutihlav obecnýŽluna zelenáŽluna šedáDatel černýDatlík tříprstýStrakapoud velkýStrakapoud jižníStrakapoud prostřední • Strakapoud bělohřbetý • Strakapoud malý