V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2012/29

Z Multimediaexpo.cz

Andrea Hlavackova01 Flickr.jpg

Andrea Hlaváčková (* 10. srpna 1986) je česká profesionální tenistka, specialistka na čtyřhru, která na okruh WTA vstoupila v roce 2004. Spolu s Lucií Hradeckou vyhrála ženskou čtyřhru na French Open 2011 a probojovala se do finále Wimbledonu 2012, kde je zdolaly Venus a Serena Williamsovy. Se stejnou spoluhráčkou získala stříbrnou medaili na Letních olympijských hrách 2012 v Londýně, když v boji o zlatý kov opět nestačily na sestry Williamsovy. Třetí grandslamové finále debla obě odehrály na US Open 2012, kde je porazily Italky Erraniová s Vinciovou.

Na okruhu WTA Tour vyhrála dvanáct turnajů ve čtyřhře. V rámci okruhu ITF pak sedm titulů v singlu a sedmnáct v deblu. V roce 2003 se stala poslední juniorskou mistryní světa ve čtyřhře.

Na žebříčku WTA byla pro dvouhru nejvýše klasifikována v září 2012 na 58. místě a ve čtyřhře pak v říjnu téhož roku na 3. místě.

V celé sezóně 2012 pokračovala v páru s krajankou Lucií Hradeckou, s níž vyhrála celkově čtyři tituly, čtyřikrát odešla z finále poražena, a to včetně dvou grandslamů a letních olympijských her. Před Turnajem mistryň dvojice vyhrála všechny tři halové turnaje, do nichž v roce nastoupila. Na konci října dosáhla na své žebříčkové maximum ve čtyřhře, když figurovala na třetí příčce.

Premiérový titul s Hradeckou získala na zahajovacím lednovém turnaji sezóny ASB Classic hraném v Aucklandu, když ve finále zdolaly německo-italskou dvojici Julia Görgesová a Flavia Pennettaová. Na Australian Open došly do semifinále, v němž podlehly Italkám Eraniové s Vinciovou, kterým oplatily porážku v Indian Wells, kde se probojovaly také mezi poslední čtyři páry.

V dubnu 2012 byla poprvé nominována do českého fedcupového týmu pro semifinále Světové skupiny s Itálií hrané ve dnech 21. až 22. dubna v ostravské ČEZ Aréně. Za rozhodnutého stavu 3–0 pro Češky nastoupila do dvouhry, ve které podlehla Sáře Erraniové a následně si s Lucií Hradeckou připsala první výhru. Český tým tak podruhé v řadě postoupil do finále....