Šablona:Článek dne/2018/34

Z Multimediaexpo.cz

Matt Damon na filmovém festivalu v Benátkách (2009)

Matt Damon (* 8. října 1970) je americký herec a filmový producent. Ve filmu se poprvé objevil v roce 1988 ve snímku Být dobrou matkou. Všeobecně známým se stal po boku Bena Afflecka ve filmu Dobrý Will Hunting, ke kterému spolu s Affleckem napsal scénář, a kde byl za výkon v hlavní roli nominován na Oscara.

Za titulní postavu opuštěného astronauta Marka Watneyho ve sci-fi dramatu Marťan obdržel Zlatý glóbus.

Začínal spolu se svým kamarádem Benem Affleckem s herectvím již v raném věku, kdy se věnovali hraní v TV reklamách. Navštěvoval Harvardovu univerzitu, kde studoval anglickou literaturu, nicméně ji nedokončil a jel budovat svou kariéru do Hollywoodu.

Po příchodu do Los Angeles začínal v několika projektech společnosti TNT a navázal kontakty potřebné pro získání zajímavějších rolí. Zahrál si po boku Denzela Washingtona a Meg Ryan ve válečném filmu Odvaha pod palbou (1996), a poté ve snímku Francise Forda Coppoly Vyvolávač deště. Krátce na to uvedli spolu s Affleckem jejich společný film Dobrý Will Hunting (1997), kde byli oba autory scénáře. Snímek byl oceněn jak Zlatým glóbem, tak i Oscarem. Tímto počinem si otevřel dveře mezi hollywoodskou filmovou smetánku. Další z jeho známých rolí je také postava agenta Jasona Bournea ve filmu Agent bez minulosti z roku 2002 a v jeho pokračování Bourneův mýtus (2004), Bourneovo ultimátum (2007) a Jason Bourne (2016).

Za roli ve filmu Marťan (2015) získal nominaci na Oscara a později získal cenu Zlatý glóbus.

Chodil se svou kolegyní z Dobrého Willa Huntinga, Minnie Driver. Později měl dvouroční vztah s herečkou Winonou Ryder. V letech 20012003 chodil s Odessou Whitmire, bývalou osobní asistentkou Billyho Boba ThorntonaBena Afflecka. Během natáčení filmu Bratři jak se patří v roce 2003 potkal v Miami Lucianu Bozán Barroso (narozenou v roce 1976 v Argentině), která zde pracovala jako barmanka. Pár se vzal na soukromém obřadu dne 9. prosince 2005 v Manhattan Marriage Bureau blízko newyorské radnice. Damon se stal nevlastním otcem mladší dcery Bozán Barrosy, Alexie, která byla z jejího předchozího manželství. Pár má ještě tři děti, Isabellu (narozena 2006), Giu Zavalu (narozena 2008) a Stellu Zavalu (narozena 2010) a celá rodina sídlí na Manhattanu. Dne 13. dubna 2013 Damon se svou ženou obnovili svůj svatební slib po osmi letech manželství.

Damon je fanouškem týmu Boston Red Sox. Poté, co tým v roce 2007 vyhrál soutěž World Series, tak na pamětním DVD vyprávěl tuto událost.

Rád hraje poker a soutěžil v několika sériích World Series of Poker, včetně hlavní soutěže v roce 2010. V této soutěži přišel o 25 000 dolarů, když se připravoval na roli profesionálního hráče pokeru ve filmu Hráči.

Damon je členem představenstva v Tonic Mailstopper (dříve GreenDimes), společnosti, která se snaží zastavit nevyžádanou poštu, která je každý den dovážena do amerických domácností. Když se v dubnu 2007 objevil v pořadu Oprah Winfreyové, tak podpořil úsilí celé organizace, aby zabránil kácení stromů pro papír a obálky.

V roce 2011 namluvil dokumentární film American Teacher, který měl před celosvětovým uvedením premiéru v New Yorku.