Kalafuna

Z Multimediaexpo.cz

Váleček kalafuny, používána k pájení

Kalafuna je destilační zbytek z pryskyřice borovic, nebo získávaný při výrobě buničiny. Název je odvozen od starořeckého ionského města Kolofónu, které proslulo spolu s Chiem především vývozem pryskyřice.

Vlastnosti

Chemicky jde o směs slabých organických kyselin. Při pokojové teplotě je nerozpustná ve vodě, s vysokým izolačním odporem a netečná vůči kovům. Taje mezi 60–80 °C, plně tekutá při 120 °C. V horkém stavu reaguje jako silná kyselina. Má schopnost rozrušit tenké vrstvy oxidů při teplotách 200 °C za 1–2 s. Reakční schopnost kalafuny neodpovídá moderním požadavkům, proto se přidávají aktivátory a další přísady, které zvětšují čisticí schopnost a zvyšují teplotní odolnost.

Využití

Používá se při pájení. Významné využití má v hudbě - u všech smyčcových nástrojů se kalafuna nanáší na žíně smyčců pro zvýšení třecího odporu. Dále se také používá při depilaci prasečích štětin při zabijačce.


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Kalafuna