Black-Friday-2019-12-Multimediaexpo.png

Michelle Yeoh

Z Multimediaexpo.cz

Přejít na: navigace, hledání
Michelle Yeoh (2011)

Michelle Yeoh Choo-Kheng (čínsky: 楊紫瓊; čínské znaky: 杨紫琼; pinyin: Yáng Zǐqióng, kantonsky: yèuhng jí kìhng; narozená 6. srpna 1962) je herečka a tanečnice, známá pro své fyzicky náročné výkony v akčních filmech, které ji od počátku 90. let zajistily slávu. Jejími nejvýraznějšími rolemi jsou postavy Bond girl Wai Lin v bondovce Zítřek nikdy neumírá a Yu Šu-lien ve snímku Tygr a drak, za kterou získala nominaci na britskou cenu BAFTA v kategorii Nejlepší herečka (2001).

Obsah

Osobní život

Narodila se v malajském městě Ipoh do čínské rodiny. V patnácti letech odjela do Anglie, kde díky pohybovému nadání začala studovat Královskou akademii tance v Londýně se zaměřením na balet. Poté se věnovala rozvoji bojovým uměním, jejichž dovednost zúročila ve svých filmových rolích. V některých dřívějších filmech vystupuje jako Michelle Khan.

Roku 1983, ve svých dvaceti jedna letech, se stala Miss Malajsie, následně se zúčastnila soutěže Miss World v Londýně. V roce 1997 jí časopis People zařadil mezi 50 nejkrásnějších lidí světa.

Poprvé se ve filmu objevila v roce 1984. Jednalo se o snímek The Owl and Dumbo hongkongské produkce, se kterou pak natočila řadu dalších projektů. Akčně zaměřený film přišel rok poté. Yes, Madam (Ano, madam) znamenal začátek její kariéry v tomto odvětví kinematografie. Následovala minisérie dvou snímků Red Force a Red Force 2, na kterou navázala spoluprací s Jackie Chanem ve filmu Police Story III: Supercop z roku 1992. O čtyři roky později ztvárnila Bond girl Wai Lin v bondovce Zítřek nikdy neumírá, kde odmítla zastupování kaskadérkou v nebezpečných scénách. Druhou známou postavou pak byla šermířka Yu Šu-lien ve snímku Tygr a drak z roku 2000. Pro časovou kolizi filmů odmítla roli Serafin v Matrixu. V roce 2002 produkovala její společnost Mythical Films první anglický film The Touch.

Jejími příbuznými jsou dlouholetý předseda singapurského parlamentu Yeoh Ghim Seng (1918-1993) a britská spisovatelka Benjamin Yeoh (nar. 1978). V letech 1988-1992 byla provdána za hongkongského podnikatele Dicksona Poona. Současným partnerem je bývalý výkonný ředitel Scuderia Ferrari Jean Todt.

23. dubna 2007francouzský prezident Jacques Chirac udělil Řád čestné legie.

Herecká filmografie

Televize, film

  • 2008 – Babylon A.D.
  • 2008 – Mumie: Hrob Dračího císaře
  • 2008 – Purple Mountain
  • 2008 – Útěk z Huang Shi
  • 2007 – Far North
  • 2007 – Sunshine
  • 2006 – Obávaný bojovník
  • 2005 – Gejša
  • 2004 – Hua Mulan
  • 2004 – Silver Hawk: Maska spravedlnosti
  • 2002 – The Touch
  • 2000 – Tygr a drak
  • 1999 – Sing yuet tung wa
  • 1997 – Highly Classified: The World of 007 (video film)
  • 1997 – Song jia huang chao
  • 1997 – Zítřek nikdy neumírá
  • 1996 – A Jin de gu shi



  • 1994 – 7 jin gong
  • 1994 – Xiao lin xiao zi 2: Xin wu long yuan
  • 1994 – Yong Chun
  • 1993 – Dung fong saam hap
  • 1993 – Superpolda
  • 1993 – Tai ji zhang san feng
  • 1993 – Wu xia qi gong zhu
  • 1993 – Xian dai hao xia zhuan
  • 1993 – Xin liu xing hu die jian
  • 1992 – Police Story 3
  • 1987 – Tong tian da dao
  • 1987 – Zhong hua zhan shi
  • 1986 – Red Force 2
  • 1985 – Red Force
  • 1987 – Xia ri fu xing
  • 1984 – Mao tou ying yu xiao fei xiang

Dokumentární

  • 2002 – Bondovy dívky jsou věčné (televizní film)
  • 2002 – Ultimate Fights from the Movies (video film)
  • 2001 – E! Rank (televizní seriál)
  • 2001 – Rank (televizní seriál)
  • 1998 – Jackie Chan: My Story (video film)
  • 1997 – The Secrets of 007: The James Bond Files (TV film)
  • 1992 – HBO First Look (televizní seriál)

Host televizních pořadů

  • 2005 – Noční Show Craiga Fergusona
  • 1997 – The View
  • 1996 – The Daily Show
  • 1996 – Show Rosie O'Donnellové
  • 1994 – Howard Stern
  • 1992 – Noční Show Jaye Lenoe

Externí odkazy


Flickr.com nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Michelle Yeoh
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Michelle Yeoh
Osobní nástroje
Jmenné prostory
Varianty
Akce
Hlavní funkce
Navigace
Nástroje
Příspěvky a dary
Další informace