V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2015/34

Z Multimediaexpo.cz

Gary Sinise v roce 2011

Gary Alan Sinise (* 17. březen 1955) je americký herec a filmový režisér, držitel Emmy a Zlatého glóbu, nominovaný na Zlatou palmu a Oscara (za roli poručíka Dana Taylora ve filmu Forrest Gump). Hraje detektiva Maca Taylora v seriálu Kriminálka New York.

K filmu jej to táhlo už od mládí, a není divu, jeho otec živil jako střihač televizních filmů a seriálů. V téže době poprvé okusil i herectví ve velkém školním představení West Side Story. Během studia vysoké školy založil s kamarády divadelní společnost Steppenwolf Theatre Company, kde psal divadelní hry, režíroval a hrál. V té době jeho život ovlivnila dvě setkání. Tím prvním byla herečka Moira Harrisová, která se stala jeho životní partnerkou. Tím druhým byl herec John Malkovich, jenž se stal jeho blízkým přítelem.

Jako začínající herec se poněkud překvapivě na deset let uzavřel do divadelního světa. Filmoví diváci jej na stříbrném plátně mohli spatřit až roku 1992 ve snímku Půlnoční představení. V osmdesátých letech se kromě divadla angažoval jako herec a především režisér televizních snímků, a kromě toho v roce 1988 debutoval jako režisér celovečerního filmu titulem Míle od domova, v němž hlavní roli ztvárnil Richard Gere.

Jeho zjevný herecký talent i charisma objevili přední američtí filmaři. Po válečném snímku Hlídka v Ardénách vyrazil roku 1994 dech všem divákům i kritikům rolí poručíka Dana v dnes již klasickém oscarovém filmu Roberta Zemeckise Forrest Gump. Ačkoli měl podstatně menší prostor než jeho kolega Tom Hanks, který zde hrál hlavní roli, dokázal z role vytěžit maximum a vysloužil si svou první nominaci na Oscara...