Banán

Z Multimediaexpo.cz

Pro botanické zařazení banánu vizte článek: Banánovník
Banány na banánovníku

Banán je protáhlé ovoce (technicky epigeická bobule) a plod banánovníku , který je velice žádanou komoditou produkovanou zemědělci tropických zemí. Banány mívají obvykle hmotnost mezi 125-200 g, ta je však významně závislá na konkrétním kultivaru. Z této váhy asi 80 % představuje jedlou část a zbývajících 20 % připadá na kožovitou slupku.

Vůně, chuť a konzistence plodů je významně ovlivněna teplotou při které dozrávají. Při nízkých teplotách šednou a kazí se. Banány dodávané na trh mírného pásma (tedy i k nám) jsou sklízené tak, že dozrávají během dopravy. Snížení teploty během této doby zvyšuje životnost plodů, ale jak již bylo zmíněno výše, negativně ovlivňuje jejich kvalitu, proto při dopravě nikdy nebývají chlazeny pod 13,5 °C. Proto se také nedoporučuje ukládat nakoupené banány do lednice, protože jejich kvalita tím značně utrpí.

Banány rostou ve visících seskupeních, od několika po mnoho kusů ve vrstvě (zvané též ruka) v mnohovrstevném svazku. Celek visících seskupení se nazývá kmen.

V roce 2002 se celosvětově prodalo přes 12 miliónů tun banánů. Státy Ekvádor, Kostarika, Kolumbie a Filipíny exportovaly každý přes 1 milión tun banánů. Mezi nejhojněji pěstovaný kultivar banánu patří odrůda vzniklá zkřížením druhů Musa acuminata a Musa balbisiana. Tento vzniklý druh se ale nemůže rozmnožovat semeny, ale pouze vegetativně, takže je velice náchylný k nemocem a různým plísním.[1]

Obsah

Historie

Banán, resp. rostlina banánovník, byl domestikován v jihovýchodní Asii (kde rostou botanické druhy banánovníku) a podle archeologických nálezů to mohlo nejspíše být na území dnešní Papuy-Nové Guineje a to možná již 8000 př. n. l. První písemná zmínka o banánech je v buddhistických textech z let okolo 600 př. n. l.. Alexandr Veliký objevil chuť banánu v údolích Indie v roce 327 př. n. l.. První známý organizovaný banánový sad se objevil v Číně v roce 200 n.l. V roce 650 islámští dobyvatelé přinesli banán do Palestiny. Arabští kupci rozšířili banány po většině území Afriky.

V roce 1502 portugalští kolonisté vybudovali první banánové sady v Karibiku a ve střední Americe.

Průměrný obsah látek a minerálů

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v syrových banánech. [2]

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
vodag/100 g75,1Na1vitamin C11
bílkovinyg/100 g 1,2K400vitamin D0
tukyg/100 g 0,1Ca6vitamin E0,27
cukryg/100 g 20,9Mg34vitamin B60,29
celkový dusíkg/100 g 0,19P28vitamin B120
vlákninag/100 g 1,1Fe0,3karoten0,021
mastné kyselinyg/100 g stopyCu0,10thiamin0,04
cholesterolg/100 g 0Zn0,2riboflavin0,06
energiekJ/100 g 403Mn0,4niacin0,7

Literatura a reference

  1. Novinky.cz – Africe hrozí další hlad, životně důležité banánovníky napadají nemoci
  2. McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3

Externí odkazy

Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Banán
Ovoce

Ananas • Angrešt • Avokádo • Banán • Broskev • Borůvka • Brusinka • Citron • Čerimoja • Datle • Durian • Etrog • Fík • Granátové jablko • Grapefruit • Hrozny • Hruška • Indický fík • Jablko • Jahoda • Kaki • Karambola • Kdoule • Kiwi • Klikva • Kumquat • Kvajáva • Liči • Limetka • Malina • Mandarinka • Mango • Marakuja • Meruňka • Mišpule • Moruše • Naši • Oliva • Ostružina • Papája • Pawpaw • Pitahaya • Pomeranč • Pomelo • Rajčenka • Rambutan • Rybíz (bílý • červený • černý) • Švestka • Trnky • Třešně • Višně • Žakie