Datlovník pravý

Z Multimediaexpo.cz


Datlovník pravý (Phoenix dactylifera) je druh palmy známé a hojně pěstované především pro datle, které se konzumují čerstvé i sušené, nebo se používají k přípravě různých nápojů a pokrmů. V češtině se druh nazývá též datlovník obecný či lidově palma datlová.[1]

Vzhledem k dlouhodobému úmyslnému šíření a pěstování tohoto druhu člověkem není jasné, jaký byl jeho původní areál přirozeného výskytu, předpokládá se, že by původně mohl růst v poušťních oázách Severní Afriky, okolo Perského zálivu či v Mezopotámii.

Obsah

Historie a rozšíření

Datlovník pravý patří k nejstarším pěstovaným rostlinám, zmínky o něm nalézáme v Bibli, archeologické výzkumy dokládají jeho úmyslné pěstění už v mladší době kamenné (cca 6 tisíc let př. n. l.) Díky takto dlouhodobému úmyslnému šíření a vysazování člověkem už není možné přesně určit původní areál jeho přirozeného výskytu, předpokládá se, že by původně mohl růst v poušťních oázách Severní Afriky, okolo Perského zálivu či v Mezopotámii.

Dnes je hojně pěstován v Severní Africe a na Blízkém a Středním východě (od Egypta až po Pákistán). Mimo tuto oblast se datle pěstují v Číně nebo USA.

Vzhled

Obvykle jde o středně velký strom dorůstající výšky 15-25 metrů, s rozpětím koruny 6-10 metrů. Jelikož jde o jednoděložnou rostlinu, jeho dřevo postrádá letokruhy. Listy jsou zpeřené, 3-5 metrů dlouhé, s trny na řapíku a asi 150 lístky. Jedna rostlina může vyrůst jako jeden samostatný kmen, nebo jako shluk vícero kmenů se společnými kořeny. Rostlina je dvoudomá.

Využití

Související informace můžete najít také v článku: Datle

Datlovník pravý je pěstován především pro datle, které odedávna tvoří velmi významnou složku potravy především v arabských zemích, kde se konzumují čerstvé i sušené, nebo se používají jako surovina pro přípravu složitějších jídel. Datle jsou tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm. Obsahují až 70 % sacharidů, které jsou zastoupeny v podobě přírodních cukrů a nízkým obsahem vody. Jsou bohatým a významným zdrojem draslíku, chlóru, železa a vitamínů B.[2][3] V čerstvém stavu obsahují i významné množství vitamínu C, který se ale sušením ztrácí.

Datlová semena jsou zdrojem datlového oleje (používá se v kosmetice) či surovina pro výrobu kyseliny šťavelové. Mimo plodů se využívají i další části rostliny: dřevo datlovníku coby stavební materiál a listy jako zdroj celulózy nebo výdoba při slavnostech (viz palmový den).

Reference

  1. http://www.biolib.cz/cz/taxon/id62451/
  2. Zdraví na dlani - datle
  3. Datle - ovoce rajských zahrad

Externí odkazy