Šablona:Článek dne/2016/24

Z Multimediaexpo.cz

Harrison Ford na akci San Diego Comic Con International (2015)

Harrison Ford (* 13. července 1942) je americký filmový herec. Jeho nejznámějšími rolemi jsou uštěpačný vesmírný pilot Han Solo ve filmové sérii Hvězdné války, a vtipný ale neústupný archeolog a zároveň akční hrdina Indiana Jones z Dobyvatelů ztracené archy a jejich pokračování.

Narodil se v Chicagu v americkém státě Illinois bývalé rozhlasové herečce Dorothy Nidelmanové a reklamnímu manažerovi a bývalému herci Christopheru Fordovi. Prarodiče z matčiny strany Harry Nidelman a Anna Lifschutzová byli američtí židovští emigranté z běloruského Minsku, kteří se seznámili v Brooklynu. Rodiče z otcovy strany byli katolíci. John Fitzgerald Ford (estrádní umělec) a Florence Veronica Niehausová (americká Němka). Fordovi rodiče byli levicového zaměření a nebyli členy žádné církve.

V roce 1960, Ford ukončil Maine East High School v Park Ridge v Illinois. Nastoupil na univerzitu Ripon College ve Wisconsinu, na níž si především jako prostředek k seznámení se ženami jako vedlejší předmět zvolil drama. Do konce prvního roku byl členem folkové kapely jménem The Brothers Gross, kde hrál na gutbucket (upravený kontrabas). Tři dny před ukončením studia ho vyhodili po tom, co propadl z hlavního předmětu filosofie. Také se obrátil na svého oblíbeného profesora Dr. Tyree (o kterém se zmiňuje ve filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava) s žádostí o doporučení, aby se mohl vyhnout odvodu do války ve Vietnamu, ale ten ho nebyl ochoten napsat. Vzhledem k těmto událostem Ford přerušil styky s Ripponskou školou. Později, když se stal slavným, se tato malá škola opakovaně snažila kontakt opět navázat a využít jeho popularity, ale měla smůlu.

Forda začalo přitahovat herectví poměrně pozdě. V roce 1964, se přestěhoval do Los Angeles v Kalifornii, kde podepsal smlouvu s filmovou společností Columbia Pictures. Za 150 dolarů týdně hrál v rámci programu pro nové talenty malé role ve třech filmech. Následně přešel do společnosti Universal Studios a dostával malé televizní role. Kvůli nedostatečným hereckým nabídkám se stal profesionálním tesařem – samoukem, přičemž byl i pódiovým technikem populární rockové kapely The Doors. Díky tesařině se stal nezávislým, role si vybíral a první významnější získal v roce 1973 v nízkorozpočtovém snímku tehdy neznámého George Lucase Americké graffiti (American Graffiti) s pěti nominacemi na Oscara.