Adenosinmonofosfát

Z Multimediaexpo.cz

Adenosinmonofosfát
Vzorec
Registrační číslo CAS61-19-8
Sumární vzorec C10H14N5O7P
Molární hmotnost347.22 g/mol

Adenosinmonofosfát (AMP, případně přesněji 5'-adenosinmonofosfát) je nukleotid složený z nukleové báze adeninu, cukru ribózy a jedné fosfátové skupiny. Má, podobně jako mnohé ostatní nukleotidy, centrální postavení v energetickém metabolismu. V podstatě je také jedním ze stavebních nukleotidů RNA. Zajímavostí je, že se zřejmě podílí i na vnímání chuti. Její přítomnost v potravě způsobuje, že chutná sladce, ačkoliv je jinak kyselé. Tato skutečnost by mohla hrát roli ve vývoji potravin, které chutnají sladce, ale nezpůsobují obezitu.[1][2]

Obsah

Reakce

Adenosinmonofosfát může vznikat pomocí enzymu adenylátkinázy, který udržuje v buňce energetickou rovnováhu:

2 ADPATP + AMP

Dále vzniká hydrolýzou nukleotidů s vyšším počtem fosfátových skupin:

ADP → AMP + Pi
ATP → AMP + PPi

AMP vzniká i při rozkladu RNA v buňce na jednotlivé nukleotidy. Naopak při odstraňování AMP probíhá např. tyto reakce:

AMP + ATP → 2 ADP (adenylátkináza v opačném směru)

Případně také může probíhat rozklad AMP na kyselinu močovou, která je následně vyloučena z těla.

Odkazy

Reference

  1. Nucleotide compounds that block the bitter taste of oral compositions patent by Linguagen Corp)
  2. Bitter Blocker Backed

Literatura

  • VOET, D.; VOETOVÁ, J. Biochemie. 1. čes. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-85605-44-9.  

Související články