Javor cukrový

Z Multimediaexpo.cz


Mapa přirozeného rozšířeni

Javor cukrový (Acer saccharum Marsh.) je listnatý opadavý strom z čeledi javorovitých. V zemi svého původu je to nejvyšší z javorů, dorůstá do výšky 30 - 37 m. V mládí je jeho růst poměrně pomalý, poté rychlý.

Obsah

Popis

Kmen je štíhlý, obsahující cukernatou šťávu.

Borka je hnědá, úzce trhlinatá, ve vysokém věku v cárech se uvolňující. Kůra je světle šedá.

A. saccharum listy a plody

Listy jsou lysé, vstřícné, při uťaté a srdčité bázi pětižilné. Tenké a troj- až pětilaločné. Laloky jsou zašpičatělé, většinou s jednotlivými velkými zuby a rovnoběžnými stranami. Barva je na rubu matně zelená, na líci mdle zelená. Řapík je červený, poměrně dlouhý a neobsahuje mléčnou šťávu. Listy se na podzim barví živě červeně a oranžově.

Květy jsou žlutavé, v převislých okolících a velmi dlouze stopkaté. Kvete v dubnu až květnu a to současně nebo před vyrašením listů.

Plody jsou dvounažky tmavohnědé barvy. Křídla jsou téměř rovnoběžná, semena ploše oválná. Dozrávají na podzim.

Dřevo je červenavě s hedvábným leskem a s výrazným žilkováním.

Areál rozšíření

Severovýchodní Amerika.

Stanoviště

Nejlépe se mu daří na svěží, humózní a živné půdě a to hlavně v nížinách. Při dlouhodobém zamokření půdy hyne.

Použití

V Česku bez většího hospodářského významu nejčastěji jako okrasný, parkový, případně jako alejový strom. V zemi svého původu se sladká míza z jeho kmene používa na výrobu cukru.

Literatura

  • Prof. Dr. Gottfried Amann: Stromy a keře lesa
  • Bruno P. Kremer: Stromy