Motorem našeho webového serveru bude pekelně rychlý
procesor AMD Ryzen Threadripper 7960X (ZEN 4).
Jodid vápenatý
Z Multimediaexpo.cz
Verze z 20. 11. 2012, 19:44
Jodid vápenatý je anorganická sloučenina vápníku a jodu se vzorcem CaI2. Tato bezbarvá navlhavá tuhá látka se výborně rozpouští ve vodě. Vlastnosti jodidu vápenatého jsou podobné jako u příbuzných solí, například chloridu vápenatého. Jodid vápenatý se používá ve fotografii.[1]
Reakce
Henri Moissan jako první izoloval v roce 1898 čistý vápník redukcí jodidu vápenatého čistým sodíkem:[2]
- CaI2 + 2 Na → 2 NaI + Ca
Jodid vápenatý lze získat působení kyseliny jodovodíkové na uhličitan, oxid nebo hydroxid vápenatý:[3]
- CaCO3 + 2 HI → CaI2 + H2O + CO2
Na vzduchu jodid vápenatý pomalu reaguje s kyslíkem a oxidem uhličitým a uvolňuje jod, který je odpovědný za nažloutlé zbarvení nečistých vzorků.[4]
- 2 CaI2 + 2 CO2 + O2 → 2 CaCO3 + I2
Použití
Jodid vápenatý se používá ve fotografii (při výrobě fotocitlivých emulzí)[5], v lékařství (jako zdroj jodu a expektorans)[6] a jako přídatná látka do potravin (emulgátor, označení E916).
Reference
- ↑ Turner, Jr., Francis M., ed.(1920), (1st ed.), New York: Chemical Catalog Co., pp. 127, http://books.google.com/?id=y8y0XE0nsYEC&pg=PA127&dq=%22calcium+iodide%22+properties, retrieved 2007-12-08
- ↑ Mellor, Joseph William(1912), New York : Longmans, Green, and Co, pp. 334, http://books.google.com/?id=wEoJAAAAIAAJ&pg=PA334&dq=%22calcium+iodide%22+subject:%22Chemistry,+Inorganic%22, retrieved 2007-12-08
- ↑ Gooch, Frank Austin; Walker, Claude Frederic(1905),, New York: Macmillan, pp. 340, http://books.google.com/?id=q8MMAAAAYAAJ&pg=RA1-PA340&dq=%22calcium+iodide%22+subject:%22Chemistry,+Inorganic%22, retrieved 2007-12-08
- ↑ Jones, Harry Clary(1906),, New York: Macmillan, pp. 365, http://books.google.com/?id=zWE6AAAAMAAJ&pg=PA365&dq=%22calcium+iodide%22+subject:%22Chemistry,+Inorganic%22, retrieved 2007-12-08
- ↑ Process for preparing silver halide photographic emulsions. USA, USPTO. Patentový spis 06/151,410. 8. září 1981. Dostupné: <online> [cit. 2011-03-20].
- ↑ EAGLESON, Mary. Concise encyclopedia chemistry. [s.l.] : Walter de Gruyter, 1994. ISBN 3110114518. S. 164. (anglicky)
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |