V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Škrob

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (1 revizi)
(++)
 
Řádka 1: Řádka 1:
-
[[Soubor:Amylose2.png|thumb|[[Amylóza]], složka škrobu]]
+
[[Soubor:Amylose2.png|thumb|240px|[[Amylóza]], složka škrobu]]
-
[[Soubor:Amylopektin Sessel.png|thumb|[[Amylopektin]], složka škrobu]]
+
[[Soubor:Amylopektin Sessel.png|thumb|240px|[[Amylopektin]], složka škrobu]]
-
[[Soubor:Wheat starch granules.JPG|thumb|Škrobová zrna]]
+
[[Soubor:Wheat starch granules.JPG|thumb|240px|Škrobová zrna]]
'''Škrob''' (''amylum'') je makromolekulární látka (konkrétně směs [[polysacharid]]ů [[glukan]]ů) syntetizovaný [[rostlina]]mi. Je to bílý prášek bez chutě a vůně, nerozpustný ve studené [[voda|vodě]]. Jedná se o konečný produkt [[fotosyntéza|fotosyntézy]] rostlin.
'''Škrob''' (''amylum'') je makromolekulární látka (konkrétně směs [[polysacharid]]ů [[glukan]]ů) syntetizovaný [[rostlina]]mi. Je to bílý prášek bez chutě a vůně, nerozpustný ve studené [[voda|vodě]]. Jedná se o konečný produkt [[fotosyntéza|fotosyntézy]] rostlin.
== Chemické vlastnosti ==
== Chemické vlastnosti ==
Řádka 14: Řádka 14:
! Škrobnatost<br />(obsah škrobu v % )<ref>Artikel ''Starch'' und ''Starch, Composition.'' In: Hans Zoebelein (Hrsg.): Dictionary of Renewable Ressources. 2. Auflage, Wiley-VCH, Weinheim und New York 1996; Seiten 265-266, 267. ISBN 3-527-30114-3.</ref>
! Škrobnatost<br />(obsah škrobu v % )<ref>Artikel ''Starch'' und ''Starch, Composition.'' In: Hans Zoebelein (Hrsg.): Dictionary of Renewable Ressources. 2. Auflage, Wiley-VCH, Weinheim und New York 1996; Seiten 265-266, 267. ISBN 3-527-30114-3.</ref>
|-
|-
-
|[[Hrách]]
+
|[[Hrách setý|Hrách]]
|40
|40
|-
|-
Řádka 20: Řádka 20:
|75
|75
|-
|-
-
|[[Brambory]]
+
|[[Lilek brambor|Brambory]]
|82
|82
|-
|-
Řádka 38: Řádka 38:
|74
|74
|-
|-
-
|[[Batáty]]
+
|[[Povijnice batátová|Batáty]]
|72
|72
|-
|-
Řádka 47: Řádka 47:
== Reference ==
== Reference ==
<references />
<references />
-
=== Související články ===
+
== Související články ==
* [[Sinicový škrob]]
* [[Sinicový škrob]]
* [[Glykogen]]
* [[Glykogen]]
-
{{commonscat|Starch}}{{Článek z Wikipedie}}
+
 
 +
{{Flickr|Starch}}{{Commonscat|Starch}}{{Článek z Wikipedie}}
[[Kategorie:Polysacharidy]]
[[Kategorie:Polysacharidy]]

Aktuální verze z 8. 11. 2021, 08:29

Amylóza, složka škrobu
Amylopektin, složka škrobu
Škrobová zrna

Škrob (amylum) je makromolekulární látka (konkrétně směs polysacharidů glukanů) syntetizovaný rostlinami. Je to bílý prášek bez chutě a vůně, nerozpustný ve studené vodě. Jedná se o konečný produkt fotosyntézy rostlin.

Obsah

Chemické vlastnosti

Škrob je polysacharid se vzorcem (C6H10</sub>O5)n složený z dvou různých polysacharidů: amylózy a amylopektinu, tvořených několika tisíci až desetitisíci molekulami glukózy. Škrob kromě glukózy obsahuje v malém množství lipidy, proteiny a zhruba 25–35 % vody. Škrob není alkoholicky zkvasitelný, teprve enzymaticky (v trávicí soustavě živočichů včetně člověka) se odbourává na zkvasitelné sacharidy. Zahříváním škrobu se tvoří škrobový maz, jeho hydrolýzou vzniká škrobový sirup, škrobový cukr a glukóza. Pražením škrobu se tvoří dextrin. Důkaz škrobu v neznámé látce se provádí roztokem jódu, jehož přítomnost prozrazuje modrofialové zbarvení.

Zdroje a využití

Jedná se o polysacharid s funkcí zásobní látky. Škrob patří mezi fyziologicky a hospodářsky nejdůležitější polysacharidy. Ukládá se procesem asimilací v zásobních orgánech rostlin (semenech či hlízách brambor, kukuřice, pšenice, rýže) ve formě škrobových zrn. Zvláště bohaté na škrob jsou brambory, banány, obilniny a tapioka. Podle surovin, ze kterých je vyroben, rozeznáváme škrob bramborový, kukuřičný, pšeničný, rýžový a jiné. Získávání škrobu je mechanické – surovina je rozdrcena a škrob je z ní získán vypíráním. Škrob se používá například v potravinářství, v kvasném průmyslu, ve farmacii, k výrobě lepidel, nátěrů a apretur a pro výrobu škrobových derivátů.

Základní rostliny Škrobnatost
(obsah škrobu v % )[1]
Hrách 40
Ječmen 75
Brambory 82
Kukuřice 71
Maniok 77
Rýže 89
Žito 72
Čirok 74
Batáty 72
Pšenice 74

Reference

  1. Artikel Starch und Starch, Composition. In: Hans Zoebelein (Hrsg.): Dictionary of Renewable Ressources. 2. Auflage, Wiley-VCH, Weinheim und New York 1996; Seiten 265-266, 267. ISBN 3-527-30114-3.

Související články


Flickr.com nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Škrob
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Škrob